Otvorením Svätej brány na vatikánskej bazilike pápežom Františkom Cirkev vstúpila do slávenia Jubilejného roka milosrdenstva, ktorý potrvá do 20. novembra 2016.

Cirkev, veriaci, ale aj všetci ľudia, by mali hlásať a vnášať do života tajomstvo milosrdenstva, ktoré bolo zjavené v ukrižovanom a vzkriesenom Kristovi. Základným predpokladom úpenlivého volania o Božie milosrdenstvo je modlitba. Veľmi dôležitým prvkom úcty k Božiemu milosrdenstvu, ktorým vyjadrujeme nádej, pokoru, vieru a ľútosť nad spáchaným hriechom, je dôvera. Ježišovo srdce je ako more milosrdenstva, ktoré sa rozlieva po celom svete.

Milosrdenstvo môžeme svojim blížnym prejavovať tromi spôsobmi:

  1. Skutkom – ak ja mám dostatok, môžem sa podeliť s tým, ktorý pomoc potrebuje.
  2. Slovom – poradiť, potešiť dobrým slovom.
  3. Modlitbou.

Milosrdenstvo charakterizuje náš postoj voči každému človeku, má sa poskytovať

vždy a všade, aspoň jeden skutok milosrdenstva za jeden deň. Je známy citát manželky Eleanory amerického prezidenta Rooswelta: „Veľkí ľudia sa rozprávajú o myšlienkach a ideáloch, priemerní o udalostiach a malí o iných ľuďoch.“ Mali by sme zo svojich sŕdc odstrániť všetku závisť, ohováranie a zlobu a v čase Adventu a Vianoc prejavovať milosrdenstvo a lásku k blížnemu. A nielen počas Jubilejného roka milosrdenstva, ale počas celého života.