Koinonia je spoločenstvom, ktoré založil v Taliansku v r. 1979 katolícky kňaz Ricardo Argaňaz. V mene Ján Krstiteľ je poslanie, program a vízia spoločenstva:

  • byť hlasom volajúceho na púšti: „pripravte cestu Pánovi“
  • byť priateľom ženícha.

Koinonia je jedným z nástrojov Novej evanjelizácie, ktorú v r. 1983 vyhlásil na Haiti Svätý Otec Ján Pavol II. V súčasnosti má zastúpenie na všetkých svetadieloch. Na Slovensku má zastúpenie v troch centrách: od r. 1995 v Košiciach, od r. 1999 v Sklenom a od r. 2007 v Prešove.

Koinonia Ján Krstiteľ v Prešove napĺňa svoje poslanie prostredníctvom pravidelných stretnutí modlitieb a chvál, slávenia Eucharistie v oboch katolíckych obradoch spojených s modlitbami za uzdravenie duše i tela, aktivitami pre mladých (stretnutia, kurzy, tábory), aktivitami pre manželov a rodiny (prednášky, semináre, kurzy, tábory), evanjelizáciou prostredníctvom Domov modlitby a ohlasovaním živého Ježiša kerygmou „Boh ťa miluje dnes takého, aký si.“

V súčasnosti máme modlitbu príhovoru na Cirkevnej základnej škole sv. Jána Krstiteľa. Členom nášho spoločenstva môže byť pokrstený katolík od 18 rokov, ktorý sa slobodne rozhodne kráčať v tomto spoločenstve a plniť záväzky, ktoré z toho vyplývajú.