Toto spoločenstvo funguje v našej farnosti dvadsiaty druhý rok. Dvadsať rokov ho viedla Eva Voskárová, teraz druhý rok Anna Mihoková. Stretávame sa v utorok po večernej sv. omši na fare. Naše spoločenstvo a stretnutia sú otvorené a veľmi rady privítame ďalších veriacich. Boli by sme rady, keby prišla mladšia generácia aj stredný vek, lebo ženy, ktoré sa zúčastňujú stretnutia, sú prevažne v dôchodkovom veku. Okrem čítania Svätého Písma a rozjímania nad ním čítame aj katolícku tlač či literatúru, ktorú si medzi sebou rady meníme a požičiavame.

Spôsob čítania Svätého Písma Lectio divina používame tretí rok. Je to meditatívny spôsob duchovného čítania Biblie. Najviac zaužívanou schémou je postup, ktorý zahŕňa 4 kroky:

1. čítanie (lectio) – hľadáme odpoveď na otázku: Čo hovorí text?;

2. meditácia (meditacia) – hľadáme odpoveď na otázku: Čo hovorí text mne?;

3. modlitba (oratia) – otázka znie: Čo mám povedať na základe textu? Aký obsah mi pre modlitbu poskytuje text?;

4. kontemplácia (contemplacia) – latinské slovo, ktoré znamená pozorovať, vidieť, uvažovať, vnímať tajomstvo.

V kontemplácii sa spontánne prechádza od abstraktnej pravdy k Ježišovi Kristovi. Je to vnútorná a tichá radosť z Ježiša Krista, Víťaza nad smrťou, ktorý hlása Otca a sprostredkuje spásu i radosť z Evanjelia. Meditácia nad biblickými textami má zmysel iba vtedy, keď vedie k činom. Je známy výrok sv. Františka: „Natoľko veríš, nakoľko konáš podľa svojej viery.“

foto