Angelo Guseppe Rocalli, sv. Ján XXIII., pápež, bol nedávno vyhlásený za svätého. V týchto dňoch si pripomíname výročie jeho narodenia(25.11.1881). Do dejín sa zapísal odvážnym zvolaním Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý sa konal v Ríme(1962-65). Koncil zaviedol mnoho reforiem potrebných pre cirkev dneška v oblasti kanonického práva, ekumenizmu, liturgie, jednotlivých životných stavov a mnohých ďalších. Pápež povedal: „Nepovedieme dejinný súdny proces. Nebudeme sa pokúšať zistiť, kto mal pravdu a kto bol vinný. Zjednoťme sa a ukončime svoje spory.“

Rovnako ako pápež František, aj sv. Ján XXIII. sa vyznačoval pokorou a skromnosťou. Po zvolení za pápeža vydal pokyn novinám Osservatore Romano, aby v súvislosti s jeho osobou nepoužívali výrazy ako „hlbokoctené ústa“, „vzletné slová“, „vznešené poučenia“, „najsvätejšie kroky“, ale aby sa písalo jednoducho: pápež šiel, povedal, urobil atď.

Keď mu zistili rakovinu žalúdka, odmietol dať sa operovať. Chcel sa dožiť otvorenia koncilu. Viedol si „Denník duše” a krátko pred smrťou, si do neho zapísal: „Som ako sv. Martin – Ani smrti sa nebojím, ani života sa nezriekam.“ Nech je nám jeho svedectvo spojenia veľkej odvahy a pokory inšpiráciou pre tento adventný čas.

foto