Zomrel kardinál Jozef Tomko, rozlúčka bude v Ríme a v Košiciach
P:3, 08. 08. 2022 07:05, ZAH



Foto: SpC - Vatican


Vatikán 8. augusta (TK KBS) V Ríme dnes zomrel slovenský kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Pán života si ho povolal vo veku 98 rokov. 

* Oficiálna informácia Tlačovej kancelárie KBS

S bolesťou srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v Ríme v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme v kruhu najbližších spolupracovníkov odovzdal svoju šľachetnú dušu Pánovi Jeho Eminencia kardinál Jozef Tomko. Pozývame všetkých, aby ho zahrnuli do svojich modlitieb. Ďalšie informácie o pohrebných obradoch v Ríme a o pohrebných obradoch v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytneme v najbližšom čase.

---------------------------------------------------------------

Rozlúčka v Ríme, pohreb v Košiciach 

So zosnulým kardinálom Tomkom sa rozlúčia v Ríme i na Slovensku. 

Vo Vatikáne bude posledná rozlúčka vo štvrtok 11. augusta o 11:00 hodine v Bazilike sv. Petra pri Oltári katedry, informovala Slovenská redakcia Vatican News. 

Keďže bolo jeho želaním,  aby miesto posledného odpočinku mal v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach, bude vo štvrtok prevezený na Slovensko. Uctiť pamiatku emeritného  prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinála Jozefa Tomka môže verejnosť v Bratislave a v Košiciach.

V Bratislave budú ostatky zosnulého kardinála Tomka vystavené k verejnej úcte v Katedrále sv. Martina v piatok 12. a v sobotu 13. augusta 2022. Čas bude spresnený neskôr.  

Podľa liturgického harmonogramu budú ostatky kardinála Tomka vystavené k verejnej úcte  v košickej Katedrále sv. Alžbety v nedeľu 14. augusta od 16:00 do 21:00 a v pondelok 15. augusta  od 9:00 do 12:00 dopoludnia. Popoludní bude prenesený do  Kaplnky sv. Michala.

Pohrebné obrady v Katedrále sv. Alžbety budú v utorok 16. augusta so začiatkom o 11:00 a hlavným celebrantom bude emeritný arcibiskup kardinál Dominik Duka, uviedol hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

-

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok 8. augusta 2022 o 5:00 ráno, píše Slovenská redakcia Vatican News. Zomrel vo svojom byte v Ríme, kde ho opatrovali Milosrdné sestry sv. Vincenta de Paul (satmárky) sr. Júlia Kolumberová a sr. Pavla Draganová. Po tom, ako bol 25. júna po úraze krčnej chrbtice hospitalizovaný v nemocnici Policlinico Gemelli, strávil v nemocnici šesť týždňov a od soboty 6. augusta bol v domácej liečbe za asistencie vatikánskeho zdravotníka. Počas pobytu v nemocnici ho bol navštíviť vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

Po správe o úmrtí slovenského kardinála, rodáka z Udavského v Košickej arcidiecéze, Konferencia biskupov Slovenska pozvala veriacich k modlitbe za dušu zosnulého. Termín pohrebných obradov v Košiciach bude spresnený neskôr. Emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov, kardinál Jozef Tomko sa 11. marca 2022 dožil 98 rokov. O deň neskôr - 12. marca oslávil 73. výročie svojej kňazskej vysviacky, ktorú prijal v roku 1949 v Ríme. Od 29. júla 2021 bol najstaršie žijúcim členom kolégia kardinálov. 

 

„Kardinál Tomko, ktorý dnes zomrel v Ríme, slúžil celému svetu. Poďakujme sa v modlitbe za jeho horlivosť, ktorá ho v ňom sprevádzala," uviedol v prvej reakcii na úmrtie slovenského kardinála Jozefa Tomka predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský.  Týždeň pred smrťou telefonoval s kardinálom Jozefom Tomkom košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober.  „Rozprávali sme sa, boli to len také krátke pozdravenia, vždy opakoval slová ,počkaj ešte‘, ale už toho nedokázal veľa povedať. Pozdravil všetkých na Slovensku a dal všetkým na Slovensku požehnanie. To bolo to posledné, čo som vyrozumel, a potešil som sa, že som sa s ním mohol rozprávať,“ uviedol na brífingu v Košiciach metropolita arcidiecézy.

AUDIONAHRÁVKA BRÍFINGU arcibiskupa Zvolenského 

 

Pápež František zaslal kondolenciu košickému arcibiskupovi metropolitovi Mons. Bernardovi Boberovi v súvislosti s úmrtím kardinála Jozefa Tomka. Kondolenčný telegram, ktorý publikovalo Vatikánske tlačové stredisko v pondelok 8. augusta vo večerných hodinách, prinášame v plnom znení. 

Jeho Excelencii,
najdôstojnejšiemu Mons. Bernardovi Boberovi,
košickému arcibiskupovi

Keď som sa dozvedel správu o úmrtí kardinála Jozefa Tomka, významného syna tamojšej zeme, chcem vyjadriť jeho príbuzným, Vám, kňazskému zboru a všetkým veriacim svoju blízkosť a svoju sústrasť so žiaľom, ktorý zasiahol celé cirkevné spoločenstvo a slovenský národ.

Pri spomienke na tohto váženého a múdreho brata, ktorý s oporou v hlbokej viere a s prezieravým pohľadom slúžil s pokorou a sebazriekaním evanjeliu a Cirkvi, myslím s vďačnosťou na jeho dlhú a plodnú prácu v rámci Svätej stolice, ako usilovný a rozvážny spolupracovník mojich predchodcov.

Myslím tiež na jeho ducha modlitby, ktorý ho viedol aj v pokročilom veku k vytrvalému odriekaniu večernej modlitby ruženca na Námestí sv. Petra, čím dával pútnikom i turistom pekné a verejné svedectvo lásky k Panne Márii.

Prosím Pána, aby prijal tohto svojho verného služobníka do nebeského Jeruzalema, a zo srdca udeľujem svoje požehnanie všetkým, ktorí plačú nad jeho odchodom, s vďačnosťou voči Milosrdným sestrám sv. Vincenta de Paul – satmárkam, ktoré ho opatrovali so všetkou starostlivosťou.

Pápež František

 

Preložila: Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu - Vatican News