Ježiš kedysi povedal svojim učeníkom: „Dávajte si pozor, aby vaše srdcia neoťaželi obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento život, aby vás onen deň neprekvapil“ (Lk 21, 34). Vystríhal ich, aby nedovolili tomuto svetu otupiť ich duchovné inštinkty.

Aj svätý Augustín sa o štyristo rokov neskôr priznal, že bol duchovne ospalý. Povedal, že pred svojím obrátením „zaľahla na mňa tak sladko ako sen ťarcha tohto sveta” a hoci sa chcel prebudiť, rozkoše ho premohli, aby opäť zaspal. Augustín vtedy mohol „ísť Božou cestou, ale svet ho podplatil a ovládol“. Chcel nasledovať Ježiša, ale napokon prosil: „Hneď, hneď, len ma ešte chvíľočku nechaj“ (Vyznania, 8. kniha).

Ako sa Augustín prebudil? Božou milosťou. V období vnútorného zápasu medzi svojimi duchovnými túžbami a hriešnymi cestami začul spevavý hlas dieťaťa, ktoré opakovalo: „Tolle, lege – Vezmi, čítaj!“ Augustín v tej chvíli vnímal, že je to Božie vnuknutie. Vzal tie slová doslova, zobral do rúk Bibliu, otvoril ju a prečítal si prvý úryvok, na ktorý mu padol zrak: „Nadišla hodina, aby ste sa prebudili zo sna… nie v hýrení a opilstve, nie v smilstve a necudnosti, nie v svároch a žiarlivosti, ale oblečte si Pána Ježiša Krista; a o telo sa nestarajte podľa jeho žiadostí“ (Rim 13, 11. 13 – 14). Tieto slová spolu s mocou Ducha Svätého zobudili Augustína a viedli k jeho obráteniu.

Prijmite veľkonočný zázrak Zmenšili sme význam Veľkej noci? Zredukovali sme slávenie Veľkej noci na úroveň, ktorá sa podobá narodeninám alebo výročiam? Veľká noc je tá najväčšia udalosť ľudských dejín, ale možno sme podľahli duchovnej ospalosti.

Ako Boh prehovoril k Augustínovi, tak chce osloviť aj nás. Chce, aby sme si ešte viac vážili kríž. Chce nám dať nový a vzrušujúci pohľad na zmŕtvychvstanie. Chce nám povedať, že zázrak Veľkej noci je našou cestou do neba. Je to najväčší dar, aký by nám niekto mohol dať.

Zázrak Veľkej noci dramaticky zmenil ranú Cirkev. Apoštoli pred Ježišovým zmŕtvychvstaním boli znechutení a zúfalí. Mária Magdaléna bola pripravená pomazať mŕtve telo. Všetko bolo stratené. To dobré sa skončilo. Ale Ježiš všetkých prekvapil – a chce prekvapiť aj nás. Jeho zmŕtvychvstanie je základom pre celý náš život viery. Je to dôvod, aby sme sa modlili a pracovali na získavaní duší pre Ježiša a na budovaní Cirkvi. Nehľadajme živého medzi mŕtvymi. Ježiš vstal z mŕtvych. On, a nie tento svet, je svetlo života.

V čase medzi Veľkou nocou a Turícami buďme bdelší než kedykoľvek predtým. Prosme Ježiša o veľkonočný zázrak v našich rodinách. Zobuďme sa z ospalosti a sľúbme, že sa už viac nedáme týmto svetom podplatiť a ovládnuť. Ježiš vstal z mŕtvych! On je Pán! Prijmime ho.