Profesor na univerzite položil svojim študentom otázku: - Je všetko čo existuje stvorené Bohom?

Jeden zo študentov nesmelo odpovedal: - Áno je to stvorené Bohom.

- Stvoril Boh všetko? - spýtal sa profesor.

- Áno, pane! - odpovedal študent.

Profesor sa teda spýtal: - Ak Boh stvoril všetko, to znamená, že Boh stvoril aj zlo, ktoré existuje. A vďaka tomuto princípu, naša činnosť určuje nás samotných, Boh je zlo.

Akonáhle to počul študent tak stíchol. Profesor bol sám so sebou spokojný.

Zrazu zdvihol ruku iný študent: - Pán profesor môžem Vám položiť otázku?

- Samozrejme, - povedal profesor.

Študent sa postavil a spýtal: - Existuje chlad?

- Čo je to za otázku, samozrejme že áno, tebe nikdy nebolo chladno?

Študenti sa zasmiali otázke spolužiaka, ale ten pokračoval: - V skutočnosti, pane, chlad neexistuje, v súlade so zákonmi fyziky je v skutočnosti chlad iba neprítomnosť tepla. Človeka a predmety môžeme popísať a určiť ich energiu na základe prítomnosti, alebo vytvorenia tepla , ale nikdy nie na základe prítomnosti či vytvorenia chladu. Chlad nemá svoju jednotku, v ktorej ho môžeme merať. Slovo chlad sme si vytvorili my ľudia , aby sme popísali to, čo cítime v neprítomnosti tepla.

Študent pokračoval : - Pán profesor, existuje tma?

- Samozrejme že existuje - odpovedal profesor.

- Znovu nemáte pravdu , tma tak isto neexistuje. V skutočnosti je tma vďaka tomu, že je neprítomnosť svetla. Môžeme skúmať svetlo , ale nie tmu. Svetlo sa dá rozložiť, skúmať lúč za lúčom , ale tma sa zmerať nedá. Tma nemá svoju jednotku, v ktorej ju môžeme merať. Tma je iba pojem, ktorý si vytvorili ľudia, aby pomenovali neprítomnosť svetla.

Následne po tom sa mladík spýtal: - Pane existuje zlo?

Tentokrát profesor neiste odpovedal: - Samozrejme, vidíme to každý deň, brutalita vo vzťahoch , medzi ľuďmi, trestné činy, násilie, všetko toto nie je nič iné ako prejav zla .

Na to študent odpovedal: - Zlo neexistuje, pane. Zlo je iba neprítomnosť dobra , teda Boha. Zlo je výsledok neprítomnosti božskej lásky v srdci človeka . Zlo prichádza vtedy ako keď prichádza tma, alebo chlad - teda v neprítomnosti svetla a tepla a lásky.

Profesor si sadol.

Ten študent bol mladý Albert Einstein.

foto