So skratkou ZKSM sa niektorí z nás stretávajú pravidelne, iní menej často. Väčšina z nás ju mohla zachytiť pri koncoročnej sv. omši, pri ktorej nás p. dekan oboznámil, že vďaka tejto organizácii naša farnosť ušetrila nemalú čiastku na podujatiach pre mládež.

ZKSM je skratka názvu občianskeho združenia: Združenie Kresťanských Spoločenstiev Mládeže. Už samotný názov hovorí, že združujeme kresťanské spoločenstvá po celom Slovensku. Mottom organizácie je: „Aby každý mladý človek (za)žil spoločenstvo“. V rámci našej činnosti ponúkame našim členom animátorské školy, evanjelizačné kurzy, sieťovanie spoločenstiev, ktoré napomáha výmene skúseností. Je tu aj ponuka zapojiť sa do dobrovoľníckych aktivít. Pred 3 mesiacmi som vás informoval o kampani 40 dní teraz v rámci projektu Tvoja vec (www.tvojavec.sk), ktorý zastrešuje ZKSM. Okrem toho ponúkame prostredníctvom našej organizácie možnosť čerpať dotáciu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v rámci programu ADAM 1 na podporu systematickej práce s deťmi a mládežou. Pod týmto programom pracujú aj iné organizácie. Najznámejšie v našej farnosti sú eRko, Domka a Skauti.

V našej farnosti sa stretávajú rôzne spoločenstvá, najmä birmovanecké, ale aj miništrantské a mládežnícke. Ešte pred mojím príchodom do Sabinova sa niektoré z nich stali členmi ZKSM a mali možnosť využiť výhody, ktoré z členstva vznikli. V roku 2011 to bolo zakúpenie materiálov pre prácu s birmovancami, ozvučovacia technika, ktorú naše spoločenstvá využívajú pri rôznych podujatiach. V súčasnosti slúži aj na ozvučenie kostola namiesto organa. Ďalej to bola duchovná obnova pre mládež a starších miništrantov či miništrantský tábor pre mladších chlapcov. Tohto roku mali členovia ZKSM v našej farnosti možnosť zúčastniť sa birmovaneckého plesu zadarmo či duchovnej obnovy počas víkendu s ubytovaním a stravou len za 5 €. Nedávno sme boli budovať spoločenstvo v Ludrovej a plánujeme ďalšie aktivity pre birmovancov, miništrantov a mládež.

V súčasnosti prebieha registrácia spoločenstiev za rok 2012 - členstvo sa každý rok obnovuje. Ak vaše spoločenstvo neoslovíme do konca mája, máte členov do 30 rokov (vrátane) a chceli by ste sa stať súčasťou ZKSM, prípadne by ste chceli získať bližšie informácie o ZKSM, kontaktujte ma na zksmocke@gmail.com, prípadne ma odchyťte po svätej omši alebo navštívte našu webovú stránku www.zksm.sk.