Saleziáni aj tento rok pripravili pre deti letný tábor, ktorý sa tentoraz preniesol do dávnych čias prériových indiánov. Štyri indiánske kmene – Siouxovia, Čejeni, Komančovia a Apači sa počas celého týždňa snažili získať skúsenosti veľkých bojovníkov, aby mohli spolu so šamanom kmeňa Arapahov spojiť sily proti krutým belochom a vydať sa na cestu k veľkému indiánskemu pokladu.

Najprv sme sa museli poriadne pripraviť. Spoločne sme sa naučili orientovať sa v teréne, strieľať z luku, spoznávať a odlievať stopy, pripravovať indiánske pochúťky, používať liečivé bylinky, stavať prístrešky, zakladať oheň... Nechýbal ani lov bizónov, indiánske hry, tvorivé dielne, nočná a denná hra a, samozrejme, skúška odvahy.

V piatok sme sa vybrali do blízkej dedinky Kokošovce a ako dobrovoľníci sme pomáhali ľuďom pri ich každodennej práci. Každý deň bol obohatený sv. omšou, dokonca sme mali možnosť zúčastniť sa na duchovnej obnove, ktorú nám pripravil don Paľo Michalka.

Vyvrcholením celého programu bol príchod šamana a náčelníka pri slávnostnom zapálení ohňa. Šaman sa poďakoval všetkým kmeňom, že mu pomohli získať poklad jeho druhov a slávnostne menoval všetkých bojovníkov indiánskymi menami. Tých najšikovnejších osobitne obdaroval pierkami, ktoré si počas jednotlivých dní zaslúžili.

To, ako sme sa spoločne modlili, spievali, tancovali, jedli, rozprávali, súťažili a naháňali, sa nedá len tak ľahko opísať. Bolo krásne vidieť, ako si navzájom píšeme poštu či venujeme piesne na želanie. Bolo motivujúce vidieť, ako starší pomáhajú mladším a tí mladší ďakujú svojím úsmevom. Bolo dojímavé vidieť slzu v oku pri odchode autobusu v sobotu poobede.

Chcela by som sa za všetkých poďakovať P. Bohu, že nám pomohol zorganizovať tento tábor, že nám zabezpečil nádherné počasie, a že nás tak krásne požehnával každodennými radosťami, priateľstvami a dobrou náladou. Kňazom, saleziánskym aj farským, ktorí nám odslúžili sv. omše a taktiež spolupracovníkom, ktorí nám pomáhali, patrí jedno veľké ďakujeme. Taktiež vďaka rodičom, ktorí s dôverou pustili svoje deti na tábor. A nakoniec: vďaka vám, decká. Bez vás by to bolo o ničom, vlastne by nič nebolo. Ste super :)

Fotografie z tábora si môžete pozrieť v novom albume vo fotogalérii.

Zopár vyjadrení mladých indiánov, ktorí sa zúčastnili tábora:

Alica: „V živote som nebola na lepšom tábore ako bol tento.. Nikdy naň nezabudnem.“

Lenka: „Tábor bol nesmierne indiánsky a požehnaný Šéfom zhora. Vzniklo na ňom nesmierne veľa nezabudnuteľných zážitkov a priateľstiev :)“

Paťa: „Na tento tábor tak skoro nezabudnem:) i keď niekedy sme boli neposlušní, ale som rada, že ste to s nami vydržali a proste, bolo najlepšie, ako mohlo byť :)))“

Dano: „No jednoznačne bolo výborne.“

Matej: „Tábor bol super. Oplatilo sa makať. Ďakujem všetkým.“

Šimon: „Eeej fajne bolo... perfektný tábor. Som rád, že som tam mohol byť a ešte k tomu vo funkcii, v akej som bol. Diky všetkým braci moji :)“

Linda: „Bolo najsamlepšie ako kedy mohlo byť, lebo som bola so super ľuďmi.“

Janka: „Najlepšie jak len mohlo byť! Tábor Sigord – úžas, úžas :) toľko nových zážitkov, priateľstiev... Pre mňa jednoznačne nezabudnuteľný týždeň. Všetci boli perfektní. Ďakujém :)

Vika: „Tábor bol úplne perfektný a na ďalší rok jednoznačne idem :)))

Ďuri: „Byť animátorom je veľmi krásne. Každý kúsok energie obetovanej pre decká sa naozaj oplatí a stonásobne sa ti vráti. Prežil som tam jednoznačne najkrajšie chvíle týchto prázdnin.“