Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri obnove jedinej gréckokatolíckej Baziliky minor na Slovensku v Ľutine. Dielo obnovy prebieha od roku 2006, keď bola vymenená strecha a v rokoch 2007 – 2009 bola Bazilika rozšírená o dve bočné lode, pričom prebehla celková rekonštrukcia pôvodnej fasády a interiéru. Náklady na obnovu ku koncu roka 2009 predstavovali 624 440,76 € (18 811 902,33 Sk). Postarali sme sa tak o obnovu značne poškodenej národnej kultúrnej pamiatky a vykonané práce priniesli zväčšenie kapacity o vyše 100%. V interiéri baziliky však zostalo nedokončené kúrenie, obidva chóry a chýba aj zariadenie. V druhej etape je plánovaná úprava okolia, kde chceme odkryť základy pôvodného dreveného chrámu, ktorý zhorel a vybudovať pietnu kaplnku k úcte Svätého Kríža. V areáli tiež vytvoríme miesta na oddych pre návštevníkov Baziliky v Ľutine.

Na 1. etapu nám prispeli z rôznych miest. Najviac prispelo Gréckokat. arcibiskupstvo a nespočetní darcovia spomedzi veriacich oboch katolíckych obradov na Slovensku. Avšak tieto vyzbierané prostriedky nestačili pokryť všetky výdaje. Preto sa na Vás obraciam s prosbou o finančnú pomoc v rámci zbierky, ktorú po dohode s vaším p. dekanom urobíme po nedeľných bohoslužbách 14. marca, keď svoje príspevky budete môcť odovzdať našim veriacim pri východe z kostola.

Každú prvú sobotu v mesiaci sa za všetkých darcov a dobrodincov diela obnovy Baziliky slávi sv. liturgia, v ktorej sú zahrnuté prosby a dobré úmysly darcov. Vopred ďakujeme za milodary.