Dnešné 1. čítanie je z knihy proroka Daniela. Traja mládenci sa nechcú klaňať modle kráľa Nabuchodonozora, preto sú hodení do rozpálenej pece. Jeden z nich, Azariáš, prednáša uprostred ohňa Bohu modlitbu, ktorej text je v dnešnom čítaní.

Jeho modlitba má 3 základné časti: najprv je to prosba o ochranu pred nepriateľmi, s odvolaním sa na zmluvu Boha s Abrahámom. Druhá časť opisuje prítomnú biedu, ktorá spočíva v tom, že ľud nemá kráľa, ani proroka, dokonca ani miesto, kde by mohol priniesť Bohu obetu. Má len jedinú vec – skrúšenú dušu a poníženého ducha. Posledná časť modlitby je prosbou o vyslobodenie zo zajatia. Ľud porušil zmluvu, a preto sa mu vodí zle. Prejavuje však snahu znova zachovávať Božie prikázania, a tým chce dosiahnuť Božie milosrdenstvo.

Keď sa dobre zamyslíme, my prežívame podobný čas, ako tí traja v ohnivej peci. Neobklopuje nás oheň, ale neľútostný vírus. Nie sme zavretí v rozpálenej peci, ale vo svojich príbytkoch a obmedzení v pohybe. Podobne nemáme „miesto“, kde by sme mohli Bohu priniesť obetu, lebo sv. omša nie je dovolená pre verejnosť. A rovnako ako traja mládenci, aj my sa môžeme len úplne spoliehať na Pána Boha, že nás zachráni. Ako? Azariáš nám dáva návod: skrúšené a ponížené srdce a túžba nasledovať Boha celým srdcom a hľadať jeho tvár. Je tam uistenie, že kto tak bude konať, nebude zahanbený.

Skrúšené a ponížené srdce je viac ako slávnostné bohoslužby plné pýchy a hriechu. Aj malý dar dávaný s pokorou je viac ako tisíce tučných baránkov dávaných bez pokory. Pokora sa páči Bohu. Pokora je podmienkou pre vstup do Božieho kráľovstva. Kto sa vie ponížiť a pokoriť, obstojí všade. Pred Bohom i pred ľuďmi. Potvrdil to aj sv. don Bosco, keď povedal: „Čnosti, ktoré nás môžu šťastne priviesť do večnosti sú pokora a láska.“ A dodajme, že to platí aj o súčasnej zložitej situácii, v ktorej sa nachádzame. Pokora pred Bohom, uznanie toho, že ho potrebujeme. A zároveň láska k nemu, návrat k zachovávaniu jeho príkazov. To nás môže zachrániť.

Pane, skláňam sa pred Tebou. Uznávam svoj hriech. Pokorne ťa prosím o milosť, ktorú teraz potrebujem. Zachráň ma a osláv tak svoje milosrdenstvo. Ty si Boh, ktorý sa zmilúva, a ktorý zachraňuje. Vysloboď nás svojou obdivuhodnou mocou a osláv svoje meno, Pane.