Keby som vám teraz povedal, že pred kostolom je kamión plný peňazí, a že si človek môže vziať toľko bankoviek, koľko unesie, uverili by ste mi? Asi nie. To je nemožné. Ale keby som prišiel z dvomi taškami peňazí k vám domov a povedal vám to isté, a ukázal tie bankovky, to už by bolo ľahšie uveriť, však?! Podobne na tom boli apoštoli. Počuli, že vraj Ježiš vstal. Aj sa šli pozrieť k hrobu. Niektorí ho vraj aj stretli na ceste. Ale tomu sa ťažko verí, že niekto, kto zomrel, zrazu žije. Nemožné. Ale ľahšie bolo uveriť, keď ten mŕtvy bol zrazu pred nimi. Pokoj vám!

Už nie reči a fámy niekoho iného. Oni sami stáli vedľa neho. Pozrite moje ruky a nohy. Málo? Dotknite sa ma? Veď ducha sa nemožno dotknúť! Stále málo? Pozrite ako jem a pijem pred vami. Môže to robiť duch? A oni uverili. Uverili, lebo už mali osobnú skúsenosť. Bola to taká silná skúsenosť, taká veľká vec v ich živote, taká pravda, že za ňu neváhali neskôr zomrieť. Keby len tak im niekto povedal, že Ježiš žije, neverili by, nezomreli by pre jeho meno. Ale oni ho stretli. Boli si istí, že žije.

Pamätáte si, ako sme v škole pracovali s kružidlom? Jedno rameno muselo byť pevne ukotvené na papieri, potom sa dala narysovať pekná kružnica. To rameno, ten pevný bod pre apoštolov, ale aj pre nás, je skúsenosť s Ježišom. Ak mám s ním osobnú skúsenosť, ak som si istý, že žije a je pri mne, ak mám ten pevný bod, nikto a nič ma už nepresvedčí o opaku. A vtedy budem pravým svedkom Pána Ježiša a jeho zmŕtvychvstania. Smrť tvoju Pane zvestujeme a tvoje zmŕtvychvstanie vyznávame, kým neprídeš v sláve. Tak sa modlíme pri každej sv. omši. Veríme tomu? Či to hovoríme len zo zvyku?

Môžeme pokojne povedať: vonku nie je síce kamión plný peňazí, ale je tu živý Ježiš Kristus, Pán a Boh. A rozdáva nie peniaze, ale svoje nekonečné bohatstvo a milosti. Dáva seba samého, a to je nekonečne viac. Živý Ježiš, ktorý stál vtedy pred apoštolmi, stojí dnes aj pred nami. Ten istý. Vytvorme mu priestor v našom živote, aby mohol vstúpiť, a aby sme ho skutočne zažili a stretli. Aby sme mali ten pevný bod. My sme toho svedkami, že Ježiš žije, a že je tu medzi nami. To, či tomu svet uverí, závisí aj od nás.