Modlitba dňa v pondelok po tretej pôstnej nedeli znie: „Svätý Bože, milostivo očisťuj a ochraňuj svoju Cirkev, a pretože sa nemôžeme zaobísť bez tvojej pomoci, neprestajne nás sprevádzaj svojou milosťou.“ Táto modlitba vhodne korešponduje s čítaniami určenými pre tento deň. V tom prvom počujeme starozákonný príbeh o uzdravení sýrskeho veliteľa Námana. Ten trpí malomocenstvom, teda nejakým druhom kožnej choroby (napr. psoriáza, ekzém a pod.). V biblickom jazyku sa malomocný človek nazýval nečistý, uzdravenie z tohto stavu sa naopak volá očistenie. Náman sa teda potrebuje očistiť od svojho malomocenstva a preto prichádza za izraelským kráľom. No nie je to len malomocenstvo, ale aj niečo iné, čo sa v Námanovom živote musí očistiť... Odhaľuje sa to pri stretnutí s prorokom Elizeom, po zistení, že sa mu stačí sedemkrát okúpať v Jordáne a bude čistý. Náman je nahnevaný, pretože čakal, že Boh bude konať nejakým iným, majestátnejším spôsobom, a nie takto... Keby tam nemal svojich sluhov, určite by odišiel preč. Toto je v skutočnosti očista, ktorú Náman potrebuje: musel sa zbaviť svojich predstáv o tom, čo Boh má a čo nemá robiť a prijať Boží spôsob myslenia a konania. Podobnú situáciu opisuje aj dnešné evanjelium, v ktorom Nazaretčania potrebujú rovnakú očistu, keď nedokážu zniesť, aby „ten ich Ježiš“ bol Mesiášom.

A v čom potrebujem očistenie ja? Je to nejaký hriech či neresť? Nejaký zlozvyk (ktorým znepríjemňujem život sebe alebo ostatným)? Nejaký názor či predstava (možno aj o Bohu, Cirkvi, blížnom...)?

Skúsme dnes hľadať, v čom sa potrebujeme očistiť. Keď to nájdeme, modlime sa slovami modlitby dňa: „Svätý Bože, milostivo ma ochraňuj a očisťuj od ....................., a pretože sa nemôžem zaobísť bez tvojej pomoci, neprestajne ma sprevádzaj svojou milosťou.“