Dnešné evanjelium nám ukazuje veľkú starostlivosť Boha voči človeku. Boží Syn, ktorý prišiel na svet kvôli nám, sa stará o ľudí, o ich duše, telo, zdravie, dokonca o to, aby neboli hladní. Ukazuje nám Boha, ktorý si všíma potreby ľudí. Kto si všíma potreby, rozmnožuje si starosti. Ale náš Boh robí práve toto. Ježiš na zemi robí práve toto. Všíma si potreby ľudí, hľadá kde by pomohol a poslúžil. Dnes sa pýta: „Kde nakúpime chleba, aby sa títo najedli?“

Ježiš skúša vieru svojich učeníkov. Hoci sám vie, čo urobí, skúša, čo by robili oni. Filip kalkuluje, prepočítava, čo môže kúpiť zvonku. A dochádza k dôležitému záveru, ku ktorému musí dôjsť každý, kto chce byť Boží: neviem to vyriešiť, je to nad moje sily, presahuje ma to. To je prvý krok.

Ondrej robí druhý krok, hľadá, čo je k dispozícii zvnútra. Prichádza s návrhom, ktorý očividne nestačí na vyriešenie problému, ale je to aspoň niečo. Je to vlastne všetko, čo sa dá urobiť. „Je tu chlapec, ktorý čosi má...“ Súčasťou riešenia je práve tento chlapec, mladík. Boh rád zachraňuje cez malých a bezmocných, cez slabých. Spomeňme si napr. na mladého Dávida, ktorý porazil Goliáša. Tento mladík symbolizuje nového človeka. Nešpekuluje, nemyslí až tak na seba. Urobí, čo môže. Dá k dispozícii to svoje, hoci je to málo. Je pravým asistentom zázraku. A veci sa začínajú hýbať, až tak, že sú všetci nasýtení, ba ešte zvyšuje.

A to je už tretí krok, zásah Boha. Boh robí svoju časť. Boh sa stará. Jedna moja známa zvykne hovoriť: „Urobil si všetko, čo si mohol? Tak teraz nechaj Boha, nech robí On svoju robotu!“

Presne taká by mala byť naša každodenná viera, každý deň by sme mali takto pristupovať k našim problémom: s našim malým vkladom by sme sa mali púšťať do veľkých vecí. Dôverovať Bohu, ísť vpred, byť asistentmi zázrakov. Zvyšok je už Božia robota. Koľko už bolo v našom živote takých neriešiteľných situácií?! Porozmýšľajme nad tým, či sa veci nezačali hýbať až vtedy, keď sme prešli týmito krokmi:

1. Nestačím na to Bože, je to nad moje sily.

2. Som schopný dať toto, je to všetko, čo mám, viac neviem.

3. Bože, Ty doplň všetko ostatné.

Boh je vždy pri nás. Boh má moc. Boh nás miluje. Boh teda spĺňa všetky podmienky na to, aby nám pomohol a urobil hoci aj zázrak. Otázka však znie: Som ochotný byť asistentom zázraku?