Už je tomu niekoľko dní odkedy máme v našom štáte nejaké obmedzenia a pomaličky si zvykáme na život „v karanténe“. Môžeme povedať, že pre väčšinu z nás karanténa znamená, že máme viac voľného času, pretože nechodíme do práce či do školy. No keď má človek veľa voľna hrozí, že veľa času mu len „pretečie pomedzi prsty“. A v tom je veľké nebezpečenstvo. Opisuje to aj sv. Faustína vo svojom Denníčku: „Raz som videla satana, ktorý sa ponáhľal a hľadal kohosi medzi sestrami, ale nemohol nájsť. Pocítila som v duši vnuknutie, aby som mu v mene Božom rozkázala, nech mi prezradí, čo hľadá medzi sestrami. A priznal, hoci neochotne, že hľadá záhaľčivé duše. Keď som mu opäť v mene Božom rozkázala, aby prezradil, ku ktorým dušiam v reholi má najväčší prístup, znova s nevôľou priznal, že k dušiam lenivým a záhaľčivým. Všimla som si, že momentálne v tomto dome nie sú takéto duše. Nech sa tešia vyčerpané a unavené duše.“ (Denníček 1127) Človek, ktorý podlieha nude, dáva priestor diablovi na jeho pokušenia, z ktorých sa môže dostať k hriechom menším a časom aj väčším. Aj dnešné čítania sa venujú tejto téme. V prvom počúvame o Izraelitoch, ktorí sa klaňajú svojim modlám a Boha ignorujú. Cez proroka Ozeáša ich však Boh volá naspäť k sebe a sľubuje im svoje milosrdenstvo: „Vyliečim ich nevernosť, úprimne ich budem milovať, lebo sa môj hnev od nich odvrátil.“ V evanjeliu Ježiš opakuje, že Boh má byť najdôležitejšou osobou v našom živote.

Skús sa dnes zamýšľať nad tým, ako tráviš terajší čas. Čomu sa venuješ najviac? Máš nejakú náplň dňa? Nemárniš veľa času pri nejakej zbytočnej činnosti – nemáš nejakú „modlu“ (napr. sledovanie správ, internet, TV, chladnička...)? Koľko času venuješ Bohu? Daj si na dnešný deň nejakú konkrétnu úlohu, ktorú chceš splniť.

Na záver sa môžeme modliť slovami modlitby dňa, ktorá opäť veľmi trefne prosí o ochranu pred zle využitým časom: „Dobrotivý Bože, naplň naše srdcia svojou milosťou, aby sme sa chránili všetkých nezriadeností a s tvojou pomocou sa pridržiavali nebeských vnuknutí.“