Po nedeli zmŕtvychvstania máme dnes nedeľu Božieho milosrdenstva. Samé veľké dary od Boha pre nás. Veď hlavným ovocím Ježišovej smrti a víťazstva nad smrťou je práve odpustenie, milosrdenstvo, zmierenie s Otcom. Ktosi raz povedal, že milosrdenstvo a odpúšťanie je „diagnózou Boha“. Hej, je to jeho najvznešenejšia vlastnosť. On sa nikdy neunaví odpúšťať. Nikdy nás neodmietne, nikdy nás nepošle preč s tým, že si ešte rozmyslí, či nám odpustí. Boh nikdy nehrá tichú domácnosť. Čo sa týka jeho odpustenia a milosrdenstva voči nám, má len jeden postoj: vždy pripravený! A to je naša výhoda, kým sme tu na zemi.

Ježiš sv. Faustíne raz povedal: „Hovor o tom, ako rád odpúšťam, hovor ľuďom o mojom milosrdenstve, píš, čo ti príde na myseľ. A ona na to: Pane, a ak napíšem priveľa? A Ježiš jej na to: Aj keby si vravela všetkými ľudskými aj anjelskými jazykmi, nikdy by si nepovedala priveľa, nikdy by si dostatočne nevyjadrila moje milosrdenstvo.“

Bože vždy mi odpúšťaj, zabúdaj na moje hriechy, nesúď ma, lebo som slabý. Čo bude so mnou, ak sa nezmiluješ?! Vždy mi odpusť, keď poprosím. Dokonca aj vtedy, keď zabudnem poprosiť... Ježišu, dôverujem Ti!