„Aké je dnes veľké ticho na zemi. Kráľ spí...“ Takto začína jedna starobylá homília od neznámeho autora. Tento deň niektorí zvykli nazývať aj „trýznenie pekla“, lebo Ježiš doň nevošiel ako obeť, ale ako víťaz nad diablom a zničil pekelné brány. Áno, zaslúžili sme si peklo, no Ježiš nám „vybavil“ nebo. Teraz síce odpočíva v hrobe, no čoskoro víťazne vstane, aby všetkým slávne ohlásil novú éru života s Bohom.

V Kolíne nad Rýnom na jednom oltárnom obraze je namaľované snímanie Ježiša z kríža. Stredoveký maliar namaľoval pri päte kríža aj seba, ako súcitne pomáha vyťahovať klince zo svätých Pánových nôh. Na otázku, prečo sa tam namaľoval, odpovedal: „Vo svojom živote som nie raz hriechom Pánovi klinec do tela vrazil, je čas, aby som ho vytiahol.“

Ježiš trpel a zomrel pre môj hriech. Je čas, aby som sa zamyslel nad sebou a zmenil svoj život k lepšiemu. Najlepšou motiváciou je nebo a láska samého Boha ku mne. Ona je taká veľká, že ju nepreváži ani všetka láska sveta, láska ľudí všetkých čias. Boh nás miluje viac!

Dnešný deň prežime v tichu, pokoji, ale hlavne v radostnom očakávaní toho, čo príde čoskoro: prázdny hrob, živý Ježiš, nová nádej pre každého z nás! Pripravme Ježišovi na privítanie srdce plné vďaky, radosti a lásky. Nech mu v noci každý kresťan zaspieva: ALELUJA!