Končí sa vianočné obdobie. Pripravovali sme sa na neho a tešili sa na najkrajšie sviatky v roku. Zbehli rýchlo. Už aj denné čítania nám predstavujú Ježiša dospelého. Môžeme sa teda pýtať, čo s Novonarodeným kráľom, čo bude s Ježišom v jasliach? Na čo to všetko bolo?

Dnešné 1. čítanie dáva odpoveď: Keď sa navzájom milujeme, Boh ostáva v nás. Je dôležité, aby malý Ježiš, narodený na Vianoce v našich srdciach, ostal s nami. Nesmieme ho nechať, nesmieme ho opustiť, nesmieme na neho zabudnúť. A zároveň treba dodať, že nesmie zostať malý. Idylka jasličiek musí prerásť do dospelého Ježiša, trpiaceho, modliaceho sa, nesúceho kríž, a kráčajúceho na smrť.

Slová, ktorým končilo jedno vianočné evanjelium sa musia stať skutočnosťou aj u nás: Ježiš rástol a mocnel, plný múdrosti, a Božia milosť bola na ňom. Toto sa musí stať s malým Ježiškom v našom srdci. Musí v nás rásť a mocnieť. Jeho milosť musí byť na nás a s nami. A to sa podarí vtedy, keď sa budeme navzájom milovať. Lebo On miloval a miluje nás. Preto prišiel, aby nám to ukázal. A my preto žijeme, aby sme si to ukázali navzájom.

Nech teda Boh ostane v nás aj po Vianociach!