Vdova a malomocný. Obidvaja boli na okraji spoločnosti a nič neznamenali, nikto sa o nich nezaujímal. Doslova nemali hodnotu u ľudí. Boh sa však na nich díval inak. Po tom, čo pokorne prijali a poslúchli proroka, ich zachránil, pozdvihol, a uzdravil.

Oproti nim stoja zbožní Nazaretčania, ktorí dodržiavajú všetky zákony, a vlastne nepotrebujú ani proroka, ani Boha na záchranu, lebo si myslia, že ju vôbec nepotrebujú. Sú si istí sami sebou.

Záver a poučenie pre nás: Ježiš stojí pri tých, ktorí po ňom túžia, ktorí ho hľadajú, a ktorí ho pokorne prijmú. Ježiš stojí pri tých, ktorí ho potrebujú. Môžeme byť poslední, stáť na konci radu, alebo na okraji spoločnosti, ale ak povieme, že bez Ježiša to nezvládneme, On príde. Nenájdeme ho uprostred našich istôt a v pýche vlastných schopností, ale v našich zlyhaniach a pádoch, v našich hriechoch a v našej biede. Tam sa ponáhľa. Stačí sa priznať.

Ježišu, potrebujem ťa. Neviem si sám poradiť. Radšej chcem trpieť a niesť kríž s Tebou, ako sa mať dobre bez Teba. Príď mi na pomoc, ponáhľaj sa mi pomáhať!