Všeobecne platí, že ľudia majú radi prekvapenia. O to viac ak je to prekvapenie, ktoré poteší a zahreje pri srdci.

Dnešná nedeľa nás všetkých pozýva k pripravenosti dokázať jasne a jednoznačne prijať prekvapivý príchod Ženícha do našich životov.

Avšak, aby tento príchod bol zároveň aj hrejivým pri srdci pre dušu človeka - je dôležité očakávať ho s ostražitosťou, no nebojácne v radosti!

Ako teda neostať prekvapený z prekvapujúceho príchodu Ženícha?! Odpoveď by sa dala zhrnúť v slove - ZODPOVEDNOSŤ! Dnes v aktuálnom čase tak veľmi skloňovaná v spojitosti práve s vírusom Covid19. O čo viac by sme mali byť zodpovední v otázke očakávania Pánovho druhého príchodu – parúzie.

Moji milí, niekto od nás neočakáva prevratné veci, stačí máličko. V aktuálnom čase zachovávať nariadenia a v duchovnom význame slova stále liať olej (dobré skutky) do lampy (srdca a dlaní). Teda nezabúdať za žiadnych okolností na svoju zodpovednosť v starostlivosti o svetlo môjho života = vieru.

Môžeme to povedať aj tak, že máme byť zodpovední – každý voči sebe i druhým, vo vzťahu k Bohu, aby to svetielko, s ktorým očakávam Ženícha nezhaslo našou ľahostajnosťou a nedbalosťou a aby sme stále dokázali zodpovedne dopĺňať z oleja dobrých skutkov! Totižto iba zodpovedný prístup mi pomôže zvládnuť aj prekvapivý príchod Ženícha s horiacou lampou v mojom srdci v ktoromkoľvek čase! (Mt 25,1-13)