Vzájomná láska

„...toto je zvesť, ktorú ste počuli od začiatku. Aby sme jeden druhého milovali.“ (1 Jn 3, 11) Základnou zvesťou, povinnosťou, prikázaním každého kresťana je vzájomná láska. Ona je vstupenkou do Božieho kráľovstva. Je obsahom nášho súdneho spisu pred večným Sudcom. Je ospravedlnením a zakrytím mnohých našich hriechov. Láska je jediným zákonom v Nebeskom kráľovstve.

Ťažisko lásky je vo vôli, nie v citoch. Človek sa môže rozhodnúť milovať, dokonca aj nepriateľov, a neznamená to hneď citovú náklonnosť, či spokojnosť. Je to rozhodnutie priať druhému dobro, priať mu nebo, priať mu Boha. Toho by sme mali byť schopní voči každému. Každý ďalší prejav lásky navyše je plusom pre nás a zaistením väčšej odmeny, i slávy v nebi.

Jeden druhého milovať i počas karantény, i počas lockdownu, i počas zákazu vychádzania. Keď sme už dlho spolu, keď si lezieme na nervy, keď by sme najradšej buchli dverami a odišli. Zostaň a miluj! Rozhodni sa uplatniť radostnú zvesť o Božej láske k tebe tým, že ju preukážeš svojmu blížnemu. Heslo sv. Terezky z Lisieaux bolo: „Mojím povolaním je láska“. Malo by to byť heslo každého kresťana.