Prichádza mi dnes na myseľ otázka, ktorú Ježiš položil svojim učeníkom: „A za koho ma pokladáte vy?“ (Mt 16, 15). Podobnú otázku totiž dostáva slepec z dnešného evanjelia od farizejov: „Čo hovoríš o ňom ty? Veď tebe otvoril oči?“ (Jn 9, 17).

Táto otázka je aktuálna pre nás všetkých. Čo ja, ty, dnes hovoríme o Ježišovi? Za koho ho pokladáme? Kým je pre nás? Nádhernú odpoveď nám ponúka žalm dnešnej nedele: „Pán je môj pastier, nič mi nechýba.“ (Ž 23). V dnešnú nedeľu, ktorá má názov nedeľa Laetare, teda nedeľa radosti a nádeje na spásu, je to viac ako výstižná odpoveď.

Tento žalm každý z nás pozná skoro naspamäť. Jeden z najkrajších. Dodáva nádej. Uisťuje. Ak sa ho modlíme úprimne, vyznávame v ňom, že Boh je naším Pastierom, a teda sa dávame do roly jeho ovečiek.

Povedzme si o Pastierovi: 1. vedie ovce správnym smerom, 2. stará sa o nich, 3. chráni ich, 4. bonus: dáva život za ovce.

Toto je ten Dobrý pastier, náš Boh. Nikdy neprestane, nikdy svoj prístup k nám nezmení, nikdy neochabne jeho láska a starostlivosť, inak by nebol dobrým pastierom. On nikdy nepovie, aby sme od neho išli preč. Vždy povie každému: Poďte ku mne a ja vás posilním. To je náš Pastier.

A teraz ovce: 1. idú za pastierom, 2. neriešia nič iné, 3. vedia, že ich pastier dovedie na pašu, 4. vedia, že pri pastierovi sú v bezpečí.

Môžu sa vybrať svojím smerom, môžu pastierovi ujsť. Každý rozumný človek však vie, že takú ovcu nečaká pekná budúcnosť.

Byť s Pastierom, to je naša úloha, to je naša záchrana, to je náš život, naša budúcnosť. Musíme sa k nemu pridať a vyznať nanovo z celého srdca: Pane, Ty si môj Pastier, nič mi nechýba. I teraz, keď idem tmavou dolinou, nebojím sa, lebo Ty si so mnou.

Je ľahké byť dobrou ovečkou a poslúchať Pastiera v dobrých a pokojných časoch. Ťažšie je to v časoch nepokoja a zmätku, v čase ohrozenia a strachu. Vtedy má ovečka dokázať svoju príslušnosť k Pastierovi, poslušnosť jeho hlasu a dôveru v jeho vedenie. Veď „Bez dôvery v generála nemožno vyhrať žiadnu bitku“ (James Clavell).

Požehnanú nedeľu. Nech nám všetkým prinesie viac dôvery v nášho Pastiera.