„Rozhodnutie...“ Mt 26, 14-25

 

Milovaní, dnešnú udalosť, o ktorej sme počuli, by som rád pripodobnil k hlasu svedomia v nás, ktorý nás „vystríha“ pred zlým — avšak rozhodnutie poslúchnuť ho alebo „udusiť“ v sebe je na nás...

Ježiš dnes hovorí všetkým vo večeradle: „Veru, hovorím vám: Jeden z vás ma zradí.“

Moji milí, pri rôznych činnostiach a konaní azda nie raz stojíme pred otázkou ako sa správne rozhodnúť? Hlas nášho svedomia nám môže byť nápomocný — nie preto, aby sme sa báli rozhodnutí, ale práve preto, aby sme robili správne rozhodnutia. Ak vnímame pochybnosti, prehodnoťme svoje rozhodnutie a nebojme sa cúvnuť. Totiž v tej chvíli môžeme vyzerať ako „bojkovia“ pred svetom, no v konečnom hodnotení, ak sme odskočili od čohosi zlého — sme „hrdinami“!

Boh nás nikdy nenechá samých, avšak nechá vždy slobodu rozhodnúť sa. Hoci urobíme zlé rozhodnutie — On bude o nás bojovať vždy, ba ponúkne šancu prehodnotiť rozhodnutie... závisí už len od nás, či budeme ochotní pri pochybnosti zmeniť svoje rozhodnutie.

Pozývam nás dnes, tesne pred udalosťami Veľkej noci, zastaviť sa na chvíľku a pozrieť sa do svojho vnútra! Nech nám hlas nášho svedomia pomôže zhodnotiť čas pôstu, čas pokánia, ktorý sme prežívali počas 40 dní. Chvíľa v tichu pri pohľade na Krista na kríži a pri pohľade na seba, nech nás privádza k prežívaniu času utrpenia, smrti i zmŕtvychvstania Ježiša vo vedomí Božej blízkosti i k ochote byť s Kristom, byť vernými Kristovými nasledovníkmi!