Zmena srdca!

Na začiatku je srdce ustráchané, ťarbavé, neveriace. Nemá odvahu uveriť, ani svetlo vidieť veci správne. Sklesnuté a smutné srdce je iba ďalším krížom, ktorý človek nesie počas života. Je prekážkou na ceste k Bohu, ktorý je nekonečná radosť a šťastie. Na konci už srdce horí, je horlivé a odvážne vykročiť na cestu a popasovať sa so všetkým, čo stretne. Také srdce sa vie obetovať a veľa zniesť pre blížneho. Také srdce sa podobá tomu Božiemu.

Rozdiel medzi týmito dvomi srdcami zažili emauzskí učeníci, apoštoli, ženy pri hrobe. Aj my sme ho už zažili viackrát v živote. Ale čo je podstatnejšie, môžeme ho zažiť znova, práve dnes. Aby naše srdce prešlo touto zmenou, musí stretnúť Ježiša. Musí ho zažiť. Musí s ním mať skúsenosť. Len tak naozaj uverí, že je Živý a Prítomný. Milan Zedníček raz povedal: „Môžeš byť smutný 5 minút, hodinu, aj viac. Ale skôr či neskôr si uvedomíš, že to nie je tvoja cesta a vrátiš sa na tú správnu – na cestu radosti. Lebo Boh je radosť a my sme jeho deti.“

Pozývam vás dnes vrátiť sa na cestu radosti. Pokúsiť sa o radosť a dobrú náladu, aj keď sme v mnohom obmedzení a prežívame ťažké obdobie. Rozhodnime sa dnes byť radostní a veselí. Pomôžeme tým nielen sebe, ale aj tým, čo sú vedľa nás.

Cestou k radosti je Ježiš. Jeho prosme, jeho hľadajme! On nám dá, ako emauzským učeníkom, nielen odpovede na otázky, ale aj pravú radosť a zmenu srdca. Prajem požehnanú a radostnú nedeľu.