Mnohým veciam, ľuďom, či udalostiam dávame prívlastok veľký/á/é. Poznáme Karola Veľkého, Gregora, či Bazila Veľkého, Veľký tresk, a mnohé iné... Aj týždeň, ktorý začíname dnešnou nedeľou sa volá Veľký týždeň. Je veľkým, lebo sa v ňom udejú veľké veci. Pre mňa, pre teba, pre celé ľudstvo od Adama, až po posledného človeka na zemi.

Muž na kríži zachráni každého, kto o to stojí. A o tomto mužovi stotník - pohan povie: „Tento človek bol naozaj Boží Syn.“ Ježiš vstupuje do Jeruzalema, a nič ho neodradí od smrti na kríži a od dosiahnutia odpustenia pre nás. Je to veľký týždeň, lebo Ježiš nás v ňom zmieri s Otcom a otvorí nám nebo. A to je veľká vec, ba tá najväčšia v dejinách ľudstva.

V čítaniach vidno obrat zo slávnostného Hosanna k potupnému Ukrižuj ho! Tieto dve slová sa týkajú každého z nás. Toľkokrát sme ich už Kristovi povedali, či vyjadrili ich svojím postojom a skutkami. Náš hriech má tiež prívlastok veľký. Veľký hriech potrebuje veľkú obetu na odčinenie. Ježiš sa na to podujme. A z toho by sme mali mať veľkú radosť a prejaviť veľkú vďaku.

Poďme teda do Jeruzalema prežiť s Ježišom veľké utrpenie, a smrť, aby sme s ním mohli vstať z hrobu a mať podiel na veľkých Božích daroch...