Moji milí, dnes by som sa chcel zamyslieť s chlapmi – teda prosím vás, milé žienky, ak možno váš manžel nečíta tieto zamyslenia, skúste mu ho aspoň dnes ponúknuť. Prosím, nezabudnite ani na svojich synov, vnukov, jednoducho na mužov – avšak verím, že tieto slová nás všetkých povzbudia ku konaniu skutkov v našich rodinách, pracoviskách, školách...

Prosím vás, chlapi, nenechajte sa odradiť dĺžkou zamyslenia. Pár minút, ktoré venujete zamysleniu môže priniesť veľa radosti nie len pre vás, ale aj pre vašu rodinu.

Muži, milujte manželky! (Ef 5,25) Chlapi, zamyslime sa dnes spoločne čo pre nás znamená slovko MILOVAŤ?!

Keby sme nazreli do gréckeho prekladu Biblie, tak je tam použité slovo „agapan“. Ten najvyšší stupeň lásky = nezištná láska; LÁSKA, KTORÁ SA VIE ROZDÁVAŤ, NO NAJMÄ OBETOVAŤ!

To je pozvanie pre nás (synovia, muži, manželia, otcovia, starý otcovia), aby sme nemali pred očami iba obraz ženy, ktorú mám mať rád ako muž, ale ako ženu, ktorú milujem ako Kristus, ktorý položil život aj za ňu!

Milovať v tomto zmysle je najväčší prejav lásky, lebo dcéra, sestra, žena, manželka, mama, stará mama neočakáva „zázraky“, ale očakáva „iba“ to, aby sa obyčajné veci stávali v živote „nezvyčajnými“. Teda, aby nemusela byť ona stále tá, ktorá na všetko dohliada, stará sa o rodinu, domácnosť (varí, umýva riad, perie, žehlí, nakupuje...), prejavuje všetkým lásku a jej sa nedostáva ani obyčajných slov vďaky, povzbudenia, žiadny bozk, objatie, či pár spoločných chvíľ radosti ...

... časté „výhovorky“ či „argumenty“ nás chlapov: Ja chodím do práce; alebo veď ja nosím peniaze, či predsa všetko máš, čo ti chýba?! ... nemajú mať miesto v mojom slovníku, ba ani v postoji, ak naozaj chcem napĺňať túto výzvu apoštola Pavla. Na druhú stranu, ak sú tieto frázy v mojom živote časté, tým len dávam na známosť svoju upätosť na seba a na skutočnú lásku = agape zabúdam. Ak som ochotný „čosi zaplatiť“, čohosi svojho sa zrieknuť nie kvôli sebe vtedy ukazujem plné pochopenie tejto lásky.

Milí „parobci“ ukážme sa v tomto čase ako skutoční chlapi a buďme od dnes ochotnejší, láskavejší, pracovitejší, či starostlivejší v napĺňaní tejto výzvy – výzvy k nezištnej láske!

A vedzme, že naše žienky, ktoré nás milujú si nás ešte viac budú vážiť a doceňovať, ak aj my im to budeme ukazovať svojou láskou, ba čo viac, keď im nielen slovami, ale konaním dokážeme, že majú pre nás nesmiernu HODNOTU a my ich chceme NEZIŠTNE MILOVAŤ!