Máme dnes sviatok Obrátenia sv. apoštola Pavla. Ešte ako Šavol brojil proti kresťanom, zatváral ich a zabíjal. A keby sa nebol obrátil, ktovie ako by bol skončil. Keď sa ho Ježiš dotkol, on to prijal. Zo Šavla sa stal Pavol. Z prenasledovateľa sa stal apoštol a svedok. Uznal, že sa mýlil. Priznať si schybu a potom napraviť život nie je jednoduché. Kto to dokáže, je veľký človek. Svätý Pavol taký bol.

A aj pre neho začali platiť Ježišove slová, ktoré máme dnes v evanjeliu: „Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium všetkému stvoreniu.“ Pavol to začal napĺňať v živote a k tomu sme pozvaní aj my.

Ale čo to znamená do celého sveta? Znamená to ísť všade: do sveta kultúry, vedy, techniky, obchodu, zdravotníctva, domácností, zamestnania, susedských vzťahov... Svet nie sú len svetadiely a štáty, ale aj všetky oblasti nášho každodenného života. Každý z nás má ísť a môže ísť takto do celého sveta.

A čo to znamená všetkému stvoreniu? Znamená to fakt, že evanjelium musí preniknúť naše vzťahy, postoje, spôsob zaobchádzania s vecami, spôsob narábania s informáciami, náš denný program, životný štýl… vôbec všetko. Celé stvorenie musí byť preniknuté evanjeliom, tou dobrou zvesťou, nad ktorú nie je nič väčšie. Že Boh sa stal človekom, aby nás zachránil. Že máme otvorené nebo a môžeme doň vstúpiť. Že vstupenkou nám je láska prejavená Bohu a blížnym. A že náš život s Kristom je skutočným kvasom v tomto svete, ktorý ho dokáže prekvasiť. Tomu uveril sv. Pavol, toto hlásal, o tom písal, a k tomu vyzýva aj nás.