Tento čas koronavírusu nás akoby pozýva zastaviť sa pri obyčajnej otázke – čo je pre mňa skutočným bohatstvom? Majetok – peniaze – vzdelanie – zdravie – čas – Boh ...

Posledná veta dnešného evanjelia („Tak je to s tým, kto si hromadí poklady, a pred Bohom nie je bohatý.“ Lk 12,21) nás práve k takémuto zamysleniu pozýva.

Len si zoberme koľko úsilia denne vynaložíme na to, aby sme mali plnú chladničku (boli sýty), aby sme vyzerali trendy a boli „in“ (mali najnovšie oblečenie, doplnky), aby sme neboli odkázaní na pomoc druhých, ale „všetko“ mali doma. Pod „ťarchou“ tejto starostlivosti o pozemské dobrá – bohatstvo sa môže stať, že v konečnom dôsledku zistíme akou chudobou oplývame.

Prečo? Lebo v tomto zhone mnohých povinností nezhromažďujeme pravé bohatstvo, ktoré ani moľ či hrdza nezničia!

Ale aj toto je ten lepší prípad, keď si to uvedomíme, pretože máme stále možnosť čosi zmeniť. Pozývam nás dnes, urobiť možno len maličké krôčiky k zmene.

Skúsme byť počas dnešného dňa vnímavý na duchovné bohatstvo, ktoré sa nám určite ponúka či ponúkne. Je len na nás či si ho všimneme a budeme ho chcieť hromadiť, aby sme sa potom večer pri spytovaní svedomia nie len zamýšľali nad tým, čo všetko sme nezvládli, ale aby sme sa aj mohli tešiť aký veľký majetok sme získali nie pre tento svet, ale pre večnosť! Môžeme si byť istí, že tento majetok nás robí skutočne bohatými pre nebo, ba čo viac nik nám ho nemôže vziať!

Nájdime si večer čas a pohľadajme aspoň tri duchovné poklady, ktoré sme obsiahli počas dňa ...