Vianoce skončili, malý Ježiš z jasieľ je v evanjeliách už dospelý a začína svoje verejné vystupovanie a vyučovanie. Ján Krstiteľ hovorí stručne a jasne na adresu Ježiša: „Hľa, Boží baránok.“ Akoby povedal: Aha, tam je Záchranca. Ten, ktorý pomôže a vyslobodí. Túto Jánovu vetu opakuje kňaz pri každej svätej omši: Hľa, baránok Boží, ktorý sníma hriechy sveta...

Je to dôležitá veta. No azda ešte dôležitejšia je tá, ktorá podľa mňa tvorí aj jadro dnešného evanjeliového textu: „Našli sme Mesiáša.“ Táto veta je výkričníkom pre každého z nás. Našiel si už Mesiáša? Vieš aký je? Vieš, kde býva? Vieš, čo ti ponúka? Prijal si ho už? Nasleduješ ho? Počúvaš ho?

Nestačí, že ti na neho niekto iný ukáže, aj keď je to dôležité. Musíš sa rozhodnúť spoznať ho a ísť za ním. Musíš zistiť, čo od teba chce, a čo ti túži dať. Vtedy budeš môcť povedať s radosťou: Našiel som ho, našiel som Mesiáša... a už ho nikdy nechcem stratiť.

Na Vianoce sme ho našli v jasličkách, ale teraz s ním musíme rásť a vždy viac ho spoznávať. Vždy nanovo ho hľadať a stretávať. On nikdy nie je taký skrytý, aby sme ho nenašli, a zároveň sa nikdy neodhalí natoľko, aby ho už nebolo treba hľadať. Príležitostí je dostatok, potrebujeme na to len vôľu a rozhodné vykročenie, plné dôvery.