Celá Biblia je plná toho, ako dobro bojuje so zlom. Už na prvých stránkach Svätého Písma sú naši prarodičia vystavení pôsobeniu zla. A potom ďalší ich potomkovia, až po nás. Každý deň. Dobro a zlo. A otázka, na ktorú stranu sa prikloníme.

Dnešné evanjelium priam stelesňuje tento boj. Pán dobra, Boh, konečný víťaz, Ježiš, sa stretáva osobne s pánom zla, s diablom, ktorý je síce porazený, ale nevzdáva boj o to, aby čím viac duší zlákal na svoju stranu. Nie je to rozprávka, ale každodenná realita.

Ak chce exorcista vyhnať diabla z posadnutého, musí odhaliť jeho identitu. Doslova musí odhaliť jeho meno. Tým získava nad ním moc. Diabol dnes odhaľuje nahlas Ježišovo meno: „Viem, kto si: Boží Svätý!“ – aby oslabil jeho moc a autoritu. A chce začať s Ježišom rozhovor. Rovnako ako ho začal vtedy dávno s Adamom a Evou v raji. Čo chceš? Čo ťa do nás? Prišiel si nás zničiť? Ježiš nenaletí, povie krátko a s mocou: Mlč, a vyjdi z neho!

To je poučenie pre nás, lebo i nás diabol chce zviesť každý deň. I s nami chce začať dialóg. A on veľmi dobre vie, kde je naše slabé miesto. Práve tam pôsobí, práve tam nahlodáva, práve tam pokúša.

Ježiš nás dnes učí: nebav sa s diablom, neodpovedaj mu, lebo ťa dostane, nechci s ním súperiť, nechci mu nič dokazovať, ani sebe. Si na strane Boha, na strane toho, ktorý má moc. On ťa obráni, stačí, keď mu budeš veriť. Stačí, keď sa spoľahneš na neho. To je prvou úlohou kresťana: uvedom si a ži s tým, že existuje Boh, a že ty nie si Boh. Nemáš takú moc, nemáš takú autoritu, nemáš takú svätosť, ale máš toho, ktorý toto všetko má. Buď teda naozajstným kresťanom a zvíťazíš, lebo tvoj Boh zvíťazil raz a navždy.