Dnešné čítania nám ponúkajú dva príbehy: zdraví Adam a Eva v raji a hluchonemý človek v pohanskom kraji. Môžeme povedať: kiežby to bolo naopak, žeby boli hluchonemí Adam s Evou, aby nezhrešili... Tí, ktorí prežívajú šťastie v raji, sa cítia ukrivdení. Tí, ktorí majú všetko, chcú ešte viac. Tí, ktorí majú zdravý sluch, nepočúvajú Boha, ale počúvajú hlas diabla. Tí, ktorí majú zdravý jazyk sa dávajú do reči s nepriateľom. A výsledkom je pád a hriech. Človek dal seba pred Pána Boha, dal prednosť sebe a svojim záujmom, pred Božou vôľou. Až teraz sa prví ľudia naozaj stávajú hluchonemými, neschopnými počuť Boží hlas a rozprávať sa s ním. Strach ich núti sa skrývať. A odvtedy každý jeden človek na tomto svete zažíva podobnú vec: strach pred Bohom, vinu za hriech, akúsi duchovnú hluchonemotu.

Existuje však liek: Ježiš. On bol už tam v raji predpovedaný, že zlomí moc diabla. Dokázal to aj na hluchonemom človeku z dnešného evanjelia. Tento človek bol v tme, izolovaný v samote, smutný, chorý, ale Ježiš prišiel aj kvôli nemu. A vraví mu: Effeta, otvor sa, ži, teš sa, vráť sa do života a na cestu k Bohu! Nebuď hluchonemý, ale zdravý. Odteraz daj svoje uši, jazyk i reč do služby Bohu, tak ako to bolo na počiatku v raji.

A to chce urobiť aj s nami. Neslúž diablovi! Nečaká ťa pri ňom nič dobré. Odovzdaj sa Bohu. Dovoľ Ježišovi, aby zmenil tvoju situáciu, tvoj život. Keď k sebe pustíš Ježiša, bude to väčšia zmena, ako keby si sa odrazu uzdravil z hluchonemoty!