Moji milí, dnes sme Božím slovom pozvaní zamyslieť sa nad ODPUSTENÍM!

Totiž, kde sú ľudia, tam sú chyby. A kde sú chyby, tam nám Ježiš Kristus „predpisuje“: chyba – pokarhanie – ľútosť – odpustenie.

Kto z nás je bez chýb? Takého človeka na zemi niet, avšak, otázkou je, či si dokážeme svoje chyby priznať a či sa ich snažíme naprávať? Asi by nám veľmi dlho trvalo, keby sme všetky chyby chceli porátať. A hlavne tie svoje... Pozývam nás skrze Božie slovo zamyslieť sa nie nad chybami, ale nad tým, ako pri odpúšťaní nadobudnúť pokoj a radosť...

To najdôležitejšie, čomu učí sám Ježiš, je sa rozhodnutie odpúšťať nezištne bez akýchkoľvek podmienok. Ježišová škola odpúšťania:

V prvej fáze – MODLITBA za človeka, ktorý mi ublížil, ale aj za seba.

V druhej fáze – Moje pevné rozhodnutie: ODPÚŠŤAM! Za týmto ťažkým slovom nič nepridávam. Žiadne odpúšťam, ale... V tejto fáze sme pozvaní jednoducho opakovať si v duchu slovo odpúšťam s výkričníkom až dovtedy, kým ho neprijmem aj do srdca i keby to malo byť veľmi, veľmi dlho...

V tretej fáze – Uvedomím si, že JEŽIŠ MILUJE mňa, ale miluje aj toho človeka, ktorý ma zranil.

Tak teda za hriechom pokarhanie, za pokarhaním ľútosť a za ľútosťou odpustenie. Avšak, odpustiť nielen raz, či sedem raz! Sedemdesiatsedem, teda bez počítania, zakaždým. VŽDY!

Nezabudnime, Boh odmení každé jedno úsilie o zmierenie, aj to najmenšie, ak sa o to pokúsim!