Isté príslovie hovorí: „Práca šľachtí človeka.“ Práca – toto slovo sa nám na prvý pohľad spája azda s niečím, čo je nepríjemné, keď ju dáme do súvisu len s námahou, ťažobou, či vyčerpanosťou. Avšak pri pohľade z iného uhla nás dnes apoštol Pavol pozýva zamyslieť sa nad prácou, či pracovitosťou ako nad zdrojom naplnenia, radosti, pokoja, pohody ...

Aby bol človek odhodlaný pracovať niekedy aj bez chuti, je dôležitý cieľ či odmena, ktorá príde po práci. Ide o pozitívnu motiváciu, ktorú ak poznáme sme žhaví pracovať aj napriek náročnosti.

Tak teda s bázňou a chvením pracujte na svojej spáse, hovorí Pavol Filipanom. Zároveň tieto slová inak zaznievajú pre každého kresťana, keďže spása, by mala byť tou jedinečnou a najpozitívnejšou motiváciou k pracovitosti!

Moji milí, skúsme dnešné práce vykonávať pre tento najvyšší cieľ, ktorý nemusí byť až tak lákavý pre svet. Avšak práca s týmto cieľom nešľachtí len človeka, ale hlavne jeho dušu a to nám raz môže priniesť naplnenie, pokoj, radosť i pohodu vo večnosti, v náručí Otca.