„Bratia, buďte k sebe navzájom láskaví a milosrdní, navzájom si odpúšťajte, ako aj vám odpustil Boh v Kristovi! Napodobňujte Boha ako milované deti a žite v láske tak, ako aj Kristus miluje nás a vydal seba samého Bohu za nás ako dar a obetu ľúbeznej vône!...“

To sú slová dnešného 1. čítania. Po včerajšom prikázaní lásky k Bohu a k blížnemu, ďalší, celkom jasný a podrobný návod, ako ísť správnym smerom, teda k Bohu.

Napodobňujte Boha, káže nám sv. Pavol. Svätá Faustína hovorí, že sa Bohu najviac podobáme vtedy, keď odpúšťame. V raji bolo všetko iné, ľahké, láska bola taká prirodzená ako dýchanie. Ale po hriechu sa ľudská prirodzenosť narušila. Byť láskavý a milosrdný, odpúšťať a milovať nám ide zrazu akosi ťažko. Stojí to veľa námahy a obety, ale nikdy to neprestala byť cesta správnym smerom.

Dobrou správou je to, že sme toho schopní, teda lásky, láskavosti, milosrdenstva, odpúšťania..., ak to skutočne chceme, ak sa o to snažíme. Boh od nás predsa nechce nemožné veci. Náš Boh je Bohom lásky, prichádza v láske a čaká od nás lásku. Ak sa snažíme o lásku (a včera sme počuli, že je to dokonca prikázanie), stávame sa pred Bohom ľúbeznou vôňou. O to ide: nie Boha zarmucovať, ale doslova voňať pred Ním.

Začíname nový týždeň, stále za zavretými dverami. Denne isto nájdeme mnoho príležitostí k láske a odpusteniu. Myslime na to, že sa tým pripodobňujeme Bohu. Nech sa nám darí +++