„Veď Boh nám nedal Ducha bojazlivosti, ale Ducha sily, lásky a rozvahy.“

Dnes máme spomienku sv. Timoteja a Títa, spoločníkov sv. apoštola Pavla. Verš z Druhého listu svätého apoštola Pavla Timotejovi (viď hore), môže byť pre nás aj v tomto čase pandémie povzbudením a pozvaním k tomu, aby sme si uvedomili kto sme a akého ducha máme v sebe formovať a rozdávať!

Boh môže, ba chce pôsobiť a konať aj vo mne i cezo mňa. Jedinou podmienkou je byť mu k dispozícii, aby nás mohol formovať a cez nás formovať druhých! Apoštol Pavol sa pomaličky spoliehal na svojich spoločníkov a zveroval im zodpovednosť.

To isté robí Boh vo vzťahu ku každému jednému z nás. Pomaličky ma môže a chce premieňať na posla svojej lásky a ohlasovateľa radostnej zvesti. O to viac v tejto náročnej spoločenskej situácii, kedy sme preniknutý neistotou, či obavami... Nechce, aby sme boli ustráchaní a bojazliví, ale aby sme stáli pevne v jeho výzbroji: Mali Ducha sily, lásky a rozvahy! Samozrejme, uvedomujúc si a vnímajúc situáciu s jej vážnosťou.

Otázkou je ako sa táto výzbroj má prakticky prejaviť v živote kresťana?

Duch sily – jeho prejavom je pohľad s nádejou dopredu! Pozitívny postoj k veciam, ktoré sú náročné a ťažké, ale práve cez ochotu hľadať dobro sa dajú zvládnuť.

Duch lásky – prijať seba a potom prijímať druhých v pravde, ktorá je síce často bolestivá, ale prináša do života slobodu.

Duch rozvahy – jeho prejavom je rozhodnosť i ochota rozlišovať nielen medzi dobrým a zlým, ale aj medzi dobrým a lepším, čo privádza človeka k napredovaniu a rastu vpred!

Ak budeme ochotní nechať sa formovať Ježišom a príkladom sv. Timoteja a Títa, môžeme sa tešiť z toho ako Boh dokáže aj nedokonalých ľudí - nás (s výzbrojou jeho Ducha) premieňať na hodných vyslancov a ohlasovateľov svojej radostnej zvesti do celého sveta v každom čase!