Je október, mesiac zasvätený Panne Márii a je sobota, teda deň v týždni, v ktorý si osobitne spomíname na Božiu Matku. Dnes si povedzme niečo o nej, konkrétne o ruženci, ktorý je taký typický pre tento mesiac.

Svätý Ľudovít píše vo svojich zápiskoch: „Keď som sa po misiách vracal do farností, kde som kázal misie, pozoroval som, že tam, kde sa ľudia prestali modliť ruženec, vrátili sa k svojim starým hriechom. Ale tam, kde sa ruženec vytrvalo modlili, našiel som ľudí žijúcich v Božej láske, ktorí deň čo deň postupovali v konaní dobra.“

Aké krásne vyjadrenie – postupovať v konaní dobra... To by sme chceli všetci. Tento svätec odporúča ruženec ako istú cestu k tomu. Povieme si, že je to len neustále opakovanie Zdravasov. Aký to má zmysel?! Pápež Pavol VI. poukázal na opakovanie ako na niečo zásadné a nenahraditeľné v živote človeka. Opakujúci sa dych, krok za krokom pri chôdzi, alebo kolísanie dieťaťa. Rovnako tak modlitba ruženca. Jednoduché opakovanie, ktoré vedie vpred.

Ruženec je charakteristický pre október, ale mal by byť charakteristický pre kresťana. Lebo kresťan je ten, kto ide vpred, nasledujúc Ježiša Krista, držiac za ruku jeho Matku. Dýchať treba neprestajne, každý deň. Nech je pre nás každodenný aj ruženec!