Moji milí, dnešnú tretiu nedeľu v cezročnom období nás pozývam zastaviť sa a zamyslieť nad tým čo je zodpovednosť.

Paradoxne môžu vyznievať slová z dnešného evanjelia - Oni hneď zanechali siete... navodzuje to akúsi atmosféru nezodpovednosti v prípade apoštolov. Avšak, príslovka „hneď“ ne svedčí o ľahostajnosti a nezodpovednosti, ale o príťažlivosti a sile Ježišovej moci pretvárať človeka!

Reakcia apoštolov na povolanie nám ukazuje, že Boh túži po celom človeku a zároveň ukazuje, že Boh pozýva človeka nachádzajúceho sa v rôznych situáciách (Šimon a Ondrej spúšťali siete; Jakub a Ján opravovali siete; mňa možno práve teraz pri čítaní tohto zamyslenia; iného pri jeho preposielaní ...).

Príležitosť odpovedať na jeho pozvanie máme denne, dokonca viackrát počas dňa, ale koľkí takouto príležitosťou pohŕdame?! (Lebo takto sme si to my nevysnívali a nie je to podľa našich predstáv ...)

Moji milí, príslovka „hneď“ by nás veriacich mala pozývať k presnému opaku nezodpovednosti, či ľahostajnosti. Teda, žiť život v aktívnej odpovedi, presne ako apoštoli! Inak povedané, po vyvolení prevziať zodpovednosť za seba i za druhých... Jedným z predpokladov ako byť zodpovedný je HNEĎ opustiť a zanechať hriešny život, lenivosť a priemernosť. Keďže azda najväčším paralyzátorom v nás je „odkladanie veci na potom“.

Teraz je to na nás - preberiem zodpovednosť za život už hneď konkrétnym konaním alebo sa nechám paralyzovať „odkladaním“ ...?!