Dnes si v liturgickom kalendári spomíname na veľkého svätca, na svätca súčasnosti, dokonca na svätca, ktorého sme poznali a niektorí z nás aj stretli: na Jána Pavla II. Uplynulo 100 rokov od jeho narodenia a 15 rokov od jeho smrti. Je patrónom Svetových dní mládeže a slovenských horských záchranárov.

V evanjeliu dnes Ježiš hovorí, že prišiel vrhnúť na zem oheň a chce, aby už vzplanul. Je to oheň lásky k Bohu, ktorý sa má rozhorieť v každom srdci a v každej rodine. Ale nie každý to pochopí a prijme, preto nastanú roztržky, dokonca medzi najbližšími.

A tu má čo povedať dnešný svätec, ktorý sa tak často vyjadroval o rodine, a túžil po svätosti každej rodiny. Vravel, že rodina je miestom lásky a života, je to miesto darovania seba samého v prospech iných. V každej rodine má byť viditeľný, doslova hmatateľný Kristus, práve cez vzájomnú lásku a službu. „Uchovávanie radostnej rodiny vyžaduje mnoho od rodičov, ako aj od detí. Každý člen rodiny sa musí určitým spôsobom stať služobníkom ostatných,“ povedal svätý pápež.

Ak sa o toto budeme snažiť, verím, že v našich rodinách bude horieť oheň Božej lásky, oheň Božieho Ducha, ktorý nebude páliť a ničiť, ale zohrievať a osvetľovať, udržiavať pri živote. Otázka teda znie: budeme sa o to snažiť?

Alebo ešte lepšia otázka: budem sa o to snažiť ja?