Moji milí, dnešné Božie slovo nás pozýva zamyslieť sa nad „záplatami“, ktoré používame v našich životoch.

Začnem dnes krátkou skúsenosťou z posledných dní. Na online stretku som sa opýtal ľudí ako žijú v tomto čase a či im chýba kostol. Odpovede boli rôzne, zväčša v duchu: už aby bolo po a rýchlo prešiel tento čas. Avšak, zo všetkých ma veľmi povzbudila a milo prekvapila táto odpoveď: „Chýba mi Ježiš!“

Práve tento čas panovania pandémie („lockdownu“), ktorý akoby aj v našich životoch spôsobuje bolesť, či ranu z nemožnosti dostať sa do kostola, na sv. omšu – k Živému Chlebu, je príležitosťou o to viac si uvedomiť, že Božie Slovo je rovnocennou „záplatou“ na bolesti v našich životoch. Ba čo viac, ak ho človek dokáže prijímať do svojho života, bude platiť, že nové učenie, radostná zvesť evanjelia sa nestane iba nejakou „záplatou“ na starý spôsob života, ale novým impulzom, ktorý rozpáli aj životom unaveného človeka.

Milovaní, povzbudzujem nás všetkých, aby sme na túto ťažkú situáciu nepozerali len so sklopenou hlavou v smútku čo všetko nemôžeme, ale práve naopak, aby sme tento čas využili ako príležitosť objavovať krásu a bohatstvo, ktoré „ponúka“ Boh vo svojom SLOVE pre mňa i pre teba. ( Pozývam nás, darovať si pár chvíľ s Bohom v jeho Slove – čas, ktorý darujeme Jemu, nikdy nie je márny, ale vždy naplnený a požehnaný!)

Áno, „záplata“ to nie je originál! Dnes si práve preto o to viac musíme uvedomiť ako veriaci ľudia, že v Božom slove je prítomný sám Živý Boh (pod spôsobom slova), tak ako v Eucharistii (pod spôsobom chleba). Pred tým možno naozaj iba skloniť hlavu či kolená a prijímať Ho v JEHO SLOVE.

Moji milí, Ježiš nám nebude chýbať, keď dokážeme žiť z Neho nielen pod spôsobom Chleba, ale i Slova, lebo cez toto slovo Ho môžeme prijímať duchovne!

PS: „Prišiť „záplatu Božieho slova“ dokáže každý sám, stačí poznať písmenká, ba dokonca nemusíme ani to, ak vieme, či sme ochotní počúvať Božie Slovo...“