Možno poznáte heslo starých Rimanov: Carpe diem! – Užívaj dňa! Keď sa spätne pozeráme na dejiny Ríma, môžeme povedať, že aj toto heslo prispelo k zániku Rímskej ríše. Užívaj dňa, rob dnes, čo chceš, poteš sa.

My kresťania musíme toto heslo poopraviť. Nie užívaj dňa, ale VYUŽÍVAJ DŇA! Využi dnešný deň, využi čas, ktorý ti Boh dnes dal, lebo nevieš, či ho budeš mať aj zajtra. A na čo? Na budovanie BK, na stavbu korábu ako Noe, na lásku a dobré skutky, na pokánie...

Svet fungoval normálne aj za Noema, aj za Lota, bolo jedlo, pitie, ľudia sa ženili, stavali, sadili... Až prišiel koniec pre nich. V jednej chvíli. A oni robili práve tú chybu, že si dni užívali, nie využívali. Sám Boh hovorí pred potopou, že ľudia sú už len telo. Teda nemysleli na večnosť, zabudli na Boha, na jeho zákon, žili, akoby im Boh nechýbal. Boli len telo.

Ježiš nás upozorňuje na svoj náhly a nečakaný príchod. Nikto nevie, kedy príde. Včera sme počuli, že sa zjaví ako blesk. Viete si predstaviť, že počas zablysnutia by ste zišli zo strechy po nejaké veci, alebo sa vrátili z poľa, alebo sa šli vyspovedať, alebo sa stihli rozlúčiť, zmieriť so susedom? Nebude na to čas!

Preto nám to Ježiš hovorí dopredu, aby sme boli pripravení. Aby sme žili tak, akoby naša smrť, alebo posledný deň, posledný okamih, koniec sveta, mal nastať nie zajtra, nie o hodinu, ale teraz. Som pripravený teraz? VYUŽÍVAJ DŇA!