Žena z príbehu v dnešnom evanjeliu nám ukazuje príklad vytrvalosti, trpezlivosti, no, na druhej strane aj odvahy a múdrosti. Neodrádza ju ani prvotné odmietnutie, na základe jej sociálneho statusu. Vie kto stojí pred ňou a čo môže svojou mocou vykonať.

Pre nás je zrejmé, že aj my môžeme predstupovať pred nášho Pána. Nezáleží na našom postavení či statuse. On sa k nám obratí s vypočutím na základe toho podstatného — a to viery!

Žena nezúfala, keď bola odmietnutá, rozmýšľa ako má pokračovať. Neváha sa opätovne obrátiť k Ježišovi a preukázať svoju dôveru v jeho silu.

Aj my niekedy zakúšame v našich životoch Božie mlčanie, kedy na naše prosby nedostávame žiadnu odozvu (porov. Mt 15,23). Čakanie je pre nás tou skúškou viery. Žena v skúške obstála, bola ochotná dokázať a prejaviť vernosť.

A čo ja? Paradoxne, nie je pre mňa prekážkou môj status, či postavenie? Pre ženu to bola z pohľadu verejnosti nevýhoda.

Dokážem si uvedomovať svoje začlenenie a dokážem vnímať ostatných ako rovných, nie podriadených, ako tých ktorí majú tiež príležitosť pristúpiť pred Pána a prosiť ho tak ako ja, podľa príkladu Sýrofeničanky?

Moji milí, azda výzvou tejto udalosti kontroverzie ženy s Ježišom a následnej zmeny na rozumný rozhovor je budovať v sebe postoj vernosti, dôvery a trpezlivosti voči požiadavkám a následnému vypočutiu zo strany Boha. Pokúsime sa o to už dnes?