Nedeľou Krstu Krista Pána končíme vianočné obdobie. Avšak, každý kresťan momentom svojho krstu sa dostáva na svetlo. To isté sa nám dnes odkýva v Božom slove – Ježiš sa „ukazuje“ v plnej kráse!

V tých dňoch prišiel Ježiš z galilejského Nazareta a Ján ho pokrstil v Jordáne.

Na Vianoce si pripomíname vtelenie - Slovo sa stalo telom, kedy sa bytostne „odialo“ v ľudskú tvár. V malom Dieťati Ježišovi sa k nám priblížil Boh. Následne po celý svoj život žije ako jeden z nás. Ježiš ako jediný bez hriechu sa z lásky k nám ľuďom pripája ku hriešnikom, aby aj týmto gestom ukázal, že je Emanuel, Boh s nami, a náš Vykupiteľ! Má svoje potreby, preciťuje každú situáciu, má súcit aj plače, keď mu je smutno...

On, Boh - nebojí sa byť slabý, pokoriť sa, znížiť, ale zároveň má vedomie seba!

Ježišov postoj ma môže naučiť byť pokorným, nemyslieť si o sebe príliš veľa, nechcieť vytŕčať preto, aby si ma niekto všimol, nemyslieť iba na seba a svoje potreby, na svoje zviditeľnenie sa pred okolím ... ale v pokore prijímať i hľadať vôľu Otca.

Moji milí, slová z úryvku dnešného evanjelia nás pozývajú zamyslieť sa nad „Božím odevom“ teda pokorou. Ona by mala byť vlastná každému kresťanovi nielen vo sviatočné dni, ale stále by sme ju mali mať „na sebe“, no najmä v mysli a v srdci!

Tak teda oblečiem si aj ja tento „Boží odev“?!

PS: Pokora je Božím odevom, no zároveň pravdou srdca i mysle človeka!