Ježiš nám dnes predkladá odporúčania do života. Odporúča: buďte milosrdní; nesúďte; neodsudzujte; dávajte;...

Skúsme sa dnes zastaviť a uvažovať nad tým, ako si tieto odporúčania „zobrať za svoje“. Všetci sme spoločenské bytosti – chtiac — nechtiac sa do kontaktu s ľuďmi dostaneme (dnes možno trošku obmedzene, alebo napr. prostredníctvom sociálnych sietí). Kontakt s druhými nám pomáha budovať a rozvíjať vzťahy toto je spôsob ako sa nám môže podariť pomaličky odporúčania uživotňovať!

Totiž, skutočné vzťahy sa budujú na základe blízkosti, dôvery, pravdy, prajnosti, odpustenia i ochoty „čosi“ darovať...

Pokúsme sa už dnes zachovávať odporúčania Ježiša, aby sme dokázali budovať vzťahy, ktoré nebudú povrchné, ale trvácne . Vzťahy v ktorých bude mať miesto odpustenie, nie zloba a hnev; v ktorých budeme človeka prijímať a nie odsudzovať; vzťahy, z ktorých budeme nielen ťažiť, ale do ktorých budeme aj čosi prinášať... Jednoducho snažme sa o vzťahy, kedy budeme bratmi a sestrami na základe toho, že patríme jednému Otcovi, ktorí nás všetkých volá svojimi synmi a dcérami.

Moji milí, vzťahy, do ktorých vstupujeme, majú byť obohatením nielen pre nás, ale aj obohatením pre druhého v obojstrannom vzťahu! Ako nám to nepriamo naznačuje aj posledný verš dnešného evanjelia: „Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.“