Jedno čínske príslovie znie takto: Aj tú najvyššiu vežu začali stavať od základov. Dnes, na sviatok Všetkých svätých sa náš zrak upiera na úplný vrchol veže, až do neba. Vidíme tam Boha vo svojej sláve a okolo neho všetkých tých, ktorí boli uznaní za dobrých, ktorým Boh povedal: Poď, zaujmi miesto, ktoré som ti pripravil. Teš sa so mnou po celú večnosť!

Týmto dnešným sviatkom začíname dušičkový mesiac. Teda taký smutný čas začíname radostným sviatkom. Budeme myslieť na našich drahých, budeme sa modliť, spomínať..., ale dnešný sviatok nám chce povedať, že to nemáme robiť so smútkom, ale s nádejou. S vierou, že tí, za ktorých sa budeme modliť, už sú, alebo budú v tom nebi, ktoré je dnes pred našimi očami.

V nebi nie sú ľudia z inej planéty, čo celý život všetko zvládali, bez prestania sa modlili a nepáchali hriechy. Takých tam nenájdeme. Sú tam tí, ktorí mali svoje chyby, zápasili so slabosťami, mali hriechy, padali, riešili problémy života ako my.

Svätosť je teda pre každého. Tak to Boh naplánoval pre nás. „Buďte svätí, lebo ja, Pán, váš Boh, som svätý.“ Myslíme na tých, čo už sú svätí, ale zároveň máme myslieť na seba dnes. Seba sa mám pýtať: Chcem byť svätý? Matke Tereze raz vravela jedna novinárka: Matka, hovoria o vás, že ste žijúca svätica. Ona jej na to povedala: „Ak som svätá, som iba to, čím by mal byť každý kresťan.“

Ponúkam malý návod na svätosť.

1. Verne a s láskou si plň svoje každodenné povinnosti. „Robte malé veci s veľkou láskou.“ (Matka Tereza)

2. Maj ducha pokánia, teda vedomie o sebe, že si hriešny, a že potrebuješ Boha. Veď nebo je plné hriešnikov, ktorí robili pokánie.

3. Vždy si vyber Ježiša. V každej chvíli a v každej maličkosti mám vždy dve možnosti: dobro alebo zlo, Boh alebo mamona, Ježiš alebo diabol.

PS: vrchol veže dosiahneme, ak budeme stavať od základov: vrchol je v nebi, základy sú na zemi.

PS2: úsilie o svätosť nepripúšťa prestávky ani prázdniny!