logo

Na dekanskej porade všetkých dekanov s o. arcibiskupom B. Boberom bol prejednaný spôsob slávenia zakončenia Roka sv. Ondreja, keďže sa blíži sviatok sv. Ondreja. Vyvrcholenie Roka sv. Ondreja, patróna našej arcidiecézy, bude spojené so slávením sviatku sv. Ondreja a uctením si relikvie patróna arcidiecézy v košickej katedrále. Celá „Ondrejovská slávnosť“, ktorá bude trvať od soboty 26. 11. do stredy 30. 11., sa týka celej arcidiecézy, preto sa bude niesť v znamení putovania do srdca našej arcidiecézy a všetci veriaci sú pozvaní na celé slávenie.

Putovanie do košickej katedrály má úzky súvis s celodiecéznou púťou do Amalfi, kde sme prijali relikviu tohto apoštola. Tým sme aj navonok vyjadrili našu vôľu a ochotu prežívať spoločenstvo svätých, a to predovšetkým s tým, komu je zasvätená naša arcidiecéza, a takto kráčať k nášmu nebeskému Otcovi. Tak ako v Amalfi bola zastúpená celá arcidiecéza v podobe 250 veriacich, tak putovanie jednotlivých dekanátov a farností do košickej katedrály chce vyjadriť aj navonok toto naše presvedčenie a túto našu ochotu.

Slávenie začne v sobotu 26. 11. celodiecéznymi rekolekciami kňazov so slávnostným prinesením relikvie sv. Ondreja do katedrály pri slávnostnej sv. omši, ktorú bude celebrovať J.E. kardinál Jozef Tomko. V nasledujúce štyri dni sa postupne zúčastnia aj zapoja do slávenia veriaci zo všetkých dekanátov diecézy podľa rozpisu tak, že pre náš Sabinovský dekanát spolu s Prešovskými a Lipanským dekanátom je určený utorok 29. 11. Zúčastníme sa sv. omše v katedrále sv. Alžbety v Košiciach o 18.00 hod., ktorá bude votívna k sv. Ondrejovi, pričom každý dekanát zabezpečuje niektorú službu – nášmu pripadlo zabezpečiť spoločné modlitby veriacich. Už vopred všetkých pozývame na toto slávenie a plánujeme zabezpečiť spoločnú dopravu autobusom pre veriacich našej farnosti. Farskou prípravou na toto diecézne vyvrcholenie bude modlitba deviatnika k sv. Ondrejovi, ktorý sa začneme modliť v každej farnosti od pondelka, 21. novembra.