Sväté Písmo hovorí: „Boh má istotne dokonalý plán aj pre tvoj život, plán, ktorý urobil ešte pred tvojím narodením“ (Ž 139). Objavovať ho neznamená, že sa ho budeme snažiť sami pochopiť; objavovať tento plán znamená hľadať Ježiša...!

Svätý Gregor Nyssenský to isté vyjadril týmito slovami: „... Pán nenazýva blahoslaveným toho, kto o Bohu niečo vie, ale toho, kto má Boha v sebe.“ A svätý Irenej: „Podstata života spočíva v účasti na Bohu a účasť na Bohu je vidieť Boha a užívať jeho dobrotu.“

Hľadať Ježiša, mať Boha v sebe, vidieť Boha... K tomu nás vedie viera. Tá nám vlastne dáva základný program života – každý deň sa stretnúť s Bohom. Každý deň hľadať Ježiša. Každý deň mať Boha v sebe...

Možno si mnohí povzdychnú: „Keď to je také náročné...“ Je. Ale len preto, lebo si to vyžaduje usporiadať si priority, urobiť si v živote poriadok. Obmedziť sledovanie televízie, menej sa venovať rečiam o politike, prestať sa zaujímať o „celebrity“ (prečo toľko kresťanov kupuje bulvárne časopisy?)... A získaný čas využiť na hľadanie Boha – v Písme, v modlitbe, v blížnom... Odmena bude bohatá – stretneme sa s Bohom. Zažil som to, viem, čo hovorím.

Dôležitá je ešte jedna vec – zrieknuť sa vlastnej predstavy stretnutia sa s Bohom. Práve tá totiž môže byť najväčšou prekážkou v úsilí vidieť Boha. Keď ju odstránime („Pane, otvor mi oči, aby som ťa videl...“), Boh bude všade okolo nás.