Vstupujeme do adventného času, ktorý bude taký, aký sme ešte nezažili. Pandémia nám z tohtoročného adventu vezme niečo z toho, na čo sme boli zvyknutí, nebudú adventné trhy, vianočný punč a silvestrovský ohňostroj, ale tým sa nám možno chce povedať, že tieto veci a aj mnohé ďalšie, nám ani nemusia chýbať, ak vrátime Adventu a Vianociam pravý obsah a cieľ. Záleží od nás, čo necháme na seba vplývať, či ohlupujúce reklamy, prázdne hlášky mediálnych celebrít a „najvýhodnejšie“ akcie na veci, čo vôbec nepotrebujeme, alebo...?

Niekto dávno pred nami vymyslel, že Advent má byť obdobím, počas ktorého by sme mali svoj život, vzťahy a srdce očistiť od tých zbytočností a „harabúrd“, ktoré nás zahlcujú, vyprázdňujú a sú prekážkou, aby mohol Ježiš Kristus prísť a premieňať nás. Vianoce sú sviatkami Ježiša Krista, Božieho Syna, ktorý sa narodil ako jeden z nás, vstúpil vďaka Vteleniu do nášho sveta, aby sme mohli my vstúpiť do Božieho sveta ako jeho bratia a sestry. Nechajme cez advent pôsobiť v nás jeho živé Slovo a vráťme sa k overeným prostriedkom kresťanov, ktorými pripravovali Kristovi cestu v svojom živote a v tomto svete: zriekajme sa toho, čo nás oberá o slobodu, aby sme dali priestor Bohu; deľme sa s tými, ktorí potrebujú našu pomoc a nájdeme v nich Krista; rozprávajme sa s Ním v modlitbe o sebe, živote a počúvajme, čo nám On ponúka.

Súčasťou našej adventnej prípravy je aj spoveď, ale tohtoročné predvianočné spovedanie bude tiež „pandemické“. Chceme vám však dať možnosť vyspovedať sa, hoci to bude ináč, ako po minulé roky. Začíname vlastne už v budúcom týždni a musíme rešpektovať aktuálne hygienické obmedzenia, lebo ide o zdravie a o životy. Okrem obmedzeného počtu osôb v kostoloch, by nemali stáť ani rady pred kostolom, zvlášť nie v studenom počasí a preto je nemožné očakávať a plánovať spoločné spovedanie viacerých spovedníkov.

Preto si neodkladajte spoveď na poslednú chvíľu a neplánujte, že pôjdete na spoveď inde, lebo taká možnosť nebude ani u nás, ani v Prešove, či v iných kostoloch a farnostiach. V našej farnosti budeme spovedať tak, ako je to vysvetlené v oznamoch a potom počas celého adventu – týmto spôsobom chceme dať každému možnosť vyspovedať sa. Spoveď už v budúcom týždni platí ako vianočná. Prosíme, aby ste sa dobre na spoveď pripravili a využili možnosti, ktoré ponúkame, ale aj rešpektovali obmedzenia s tým spojené. Tiež prosíme, aby ste o možnostiach predvianočného spovedania povedali doma aj tým, ktorí teraz do kostola nechodia.