Detaily a prepojenosť s realitou

Pre deti vo veku 6 – 9 rokov, ktoré sa vedia sústrediť 10 – 20 minút, sú dô­ležité detaily. Ten istý príbeh im môžeme priblížiť takto: „Boh bol nešťastný z toho, ako žijú ľudia na zemi, ale bol rád, že ho Noe poslúchal. Ľudia sa Noemovi posmievali, lebo bol dobrý a počúval Boha.“ Deti si môžu zahrať jednotlivé postavy príbehu – ľudí, Noema, zvieratá. Vhodné je, keď im dospelý prepojí jednotlivé výroky so životom: Noe poslúchal Boha, my máme Boha tiež poslúchať. Čo sa stane, keď neposlúchame? Čo znamená byť dobrý? Kedy som dobrý?

Podľa Kataríny Gromošovej je dôležité, čo deti ovplyvňuje a v čom vyrastajú. „Všetko, čo pozerajú v televízii a čo im čítame alebo rozprávame, ich istým spôsobom formuje. Vytvára to akúsi schému pre ich ďalšie vnímanie sveta. Dobro sa do nich snažíme dostávať rôznymi cestami a čítanie biblických príbehov je určite jedna z nich. Biblické príbehy nám pomáhajú ,nastaviť ich‘ tým správnym smerom – k Bohu, láske, pomoci blížnemu a tiež k odvahe a vytrvalosti. Aj keď možno nerozumejú všetkému, čo im čítame, to hlavné posolstvo deti vycítia. Slovám možno nebudú rozumieť, ale Boží hlas budú vnímať.“

Ak budeme deťom odmalička pravidelne približovať Sväté písmo, vo veku 10 – 12 rokov budú poznať už mnohé biblické príbehy a budú ich potrebovať spojiť so súčasným životom. Pri rozprávaní príbehu im preto treba klásť priame otázky, ktoré sa týkajú ich prežívania. Napríklad: Ľudia sa Noemovi posmievali. Ako sa cítiš, keď sa ti iní posmievajú, ale ty si presvedčený, že konáš správne? Už si niečo také zažil? Posmieval si sa aj ty niekomu a potom si to ľutoval? „Ak sú deťom známe rôzne biblické príbehy, je to pre rodičov pomoc vo výchove, lebo to, čo im hovoria, majú deti potvrdené aj z iného zdroja, inou rečou. Cez príbehy pochopia viac ako cez mravoučné kázanie. A kde nájdeme krajšie, pravdivejšie a výstižnejšie príbehy ako práve v Biblii?“ pýta sa Katarína Gromošová.

Päť rád, ako čítať s deťmi Bibliu

Čítajte v rodine Bibliu pravidelne a nahlas.

Čítajte s deťmi ilustrované biblické príbehy, pozerajte ich na DVD alebo v televízii.

Motivujte deti, aby sa učili pasáže z Biblie naspamäť.

Dbajte na to, aby sa Božie slovo stalo súčasťou praktického života – nezabúdajte na chudobných, pomoc blížnym, ukážte im, čo znamená, že „slnko nezapadá nad vaším hnevom“.

Buďte pre deti príkladom – v čítaní Biblie i v aplikovaní Božieho slova do života.