Menovanie nového generálneho vikára

Po odchode Mons. Stanislava Stolárika, košického pomocného biskupa za diecézneho biskupa do Rožňavy, bol Mons. Pavol Dráb od 1. apríla 2015 menovaný za generálneho vikára Košickej arcidiecézy. Osobitne je mu zverená starostlivosť o cirkevné školstvo, rehole a zasvätené osoby, a ekuménu.

Doplnenie tajomstiev radostného ruženca

Konferencia biskupov Slovenska rozhodla, že k štvrtému a piatemu tajomstvu radostného ruženca sa pridá zmienka o sv. Jozefovi, ženíchovi Panny Márie. Svätý Jozef, ženích Panny Márie, bol podľa Svätého písma prítomný pri obetovaní dieťaťa Ježiša v chráme, a tiež pri nájdení 12-ročného Ježiša po sviatkoch v Jeruzaleme. Doplnené znenie tajomstiev, ktoré plnšie vystihuje obsah biblických udalostí, je takéto:

Ježiš, ktorého si, Panna, so svätým Jozefom v chráme obetovala

Ježiš, ktorého si, Panna, so svätým Jozefom v chráme našla.

Ruženec predstavuje rozjímavú modlitbu nad najdôležitejšími udalosťami spásy, teda udalosťami súvisiacimi so životom, smrťou a zmŕtvychvstaním Božieho Syna Ježiša Krista, ktorého matkou sa stala Panna Mária a pestúnom jej ženích, svätý Jozef.

Poďakovanie za zbierku „Boží hrob“

Kongregácia pre východné cirkvi nám listom zo dňa 24. 3. 2015 vyslovuje vďačnosť za zbierku v našej arcidiecéze pre Svätú Zem, ktorú konáme pod názvom „Boží hrob“.

Z Košickej arcidiecézy sme odoslali 66.021,50 €. PBZ.