Takmer každý týždeň v médiách zaznie informácia o zranení, ba dokonca aj smrti chodcov, ktorí sú tiež účastníkmi cestnej premávky. Policajný zbor Slovenskej republiky sa preto v nasledujúcich dňoch (zvlášť na území Prešovského kraja) bude zameriavať na kontrolu povinností chodcov voči účastníkom cestnej premávky a tiež na povinnosti ostatných účastníkov cestnej premávky voči chodcom.

Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky. Často sú to práve oni, ktorí svojou opatrnosťou dokážu zabrániť dopravným nehodám. V čase zníženej viditeľnosti je veľmi dôležité, aby na sebe mali reflexný prvok a boli viditeľní. Všade, kde je to možné, sú chodci povinní používať chodník alebo ak ho niet, ísť čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. Pred vstupom na vozovku sa presvedčiť, či mu pri tom nehrozí nebezpečenstvo. Pri prechádzaní cez cestu by mal chodec používať prednostne priechod pre chodcov, prípadne podchod alebo nadchod.

Jednoducho povedané, vyzývame Vás k rozvahe a opatrnosti. Práve ony Vám môžu na cestách ochrániť život, zdravie, ale aj majetok.